nieuws

Celbetonblokken, maar dan van hennep

bouwbreed 2999

Celbetonblokken, maar dan van hennep

“Bouwen met hennep is niet nieuw. En hennep mixen met kalk doen ze in Frankrijk ook al dertig jaar. Maar er vervolgens kant en klare blokken van maken deed nog niemand.” Dirk van Impe, salesmanager van IsoHemp, schetst enthousiast de voordelen van de kalkhennepblokken.

“De vezels zijn een afvalproduct van de hennep die in Groningen wordt gekweekt voor de automotive industrie en de textielbranche. Het is CO-neutraal, een hennepplant vangt net zoveel CO af dan de productie van de blokken kost. De blokken hebben bovendien een hogere isolatiewaarde dan celbetonblokken.”

Van Impe schat dat zijn kalkhennepblokken ongeveer 5 procent duurder zijn dan celbeton. De blokken zijn leverbaar in blokken van 30 of 60 centimeter met een dikte van 6, 9, 12, 15, 20 en 30 centimeter. Van Impe: “De grootste weegt 16 kilo, arbotechnisch zo’n beetje het maximale.”

IsoHemp is ontstaat vanuit de gedachte dat aannemers graag met gecertificeerde producten werken. Van Impe: “Bouwen met stro breekt daardoor nooit echt door. Aannemers willen graag de cijfers achter producten weten. Vandaar dat we gestandaardiseerde blokken hebben gemaakt. Gecertificeerd en wel. Bovendien zijn ze met normale mortel te lijmen.”

Reageer op dit artikel