nieuws

Arcadis levert een derde van de winst in

bouwbreed 15

Arcadis levert een derde van de winst in

Arcadis heeft over het afgelopen jaar een operationele winst geboekt van 91 miljoen euro. Dat is een flink minder dan in het jaar ervoor toen het advies- en ingenieursbureau nog 137 miljoen overhield.

Naast een winstdaling moest Arcadis ook een afname van de omzet slikken. De bruto-omzet daalde met 3 procent tot 3,3 miljard euro.

Arcadis heeft naar eigen zeggen te kampen met uitdagende marktomstandigheden, met name in Brazilië, Noord-Amerika en in de olie-industrie. Het orderboek daalde met 6 procent tot 2,2 miljard euro, als gevolg van projectafzeggingen in Brazilië, China en het Midden-Oosten.

Interim-topman Renier Vree ziet wel dat de marktomstandigheden aan het verbeteren zijn, geholpen door de hogere olieprijzen en de gestegen infrastructuurbestedingen in veel landen. Het bedrijf verwacht dat in de tweede helft van dit jaar de Braziliaanse markt verbetering zal laten zien.

Tevreden over verloop reorganisatie

De onderneming is bezig met reorganisaties en kostenbesparingen om de boel weer op de rails te krijgen. Het bedrijf komt dit jaar met een strategische update.

Vree: “2016 was een uitdagend jaar voor Arcadis, waardoor we hebben moeten ingrijpen. Ik ben tevreden met de vooruitgang die we op dat vlak maken. We voeren een eenvoudiger organisatiemodel in dat ons in staat stelt beter te reageren op kansen in de markt. Daarnaast snijden we in de overhead-kosten.”

Zoektocht naar nieuwe topman

Ondertussen wordt gezocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Neil McArthur stapte vorig jaar oktober op nadat er intern onenigheid was ontstaan over de te volgen koers. Volgens Arcadis verloopt de zoektocht naar een nieuwe leider voorspoedig. De verwachting is dat op korte termijn bekend kan worden gemaakt wie de nieuwe topman wordt.

Reageer op dit artikel