nieuws

‘Nederland een stukje mooier maken’

bouwbreed 13

‘Nederland een stukje mooier maken’

Hilde Blank heeft zich voor drie jaar verbonden aan gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Als directeur van AM Concepts gaat ze ondersteuning bieden bij het bedenken en ontwikkelen van vernieuwende ruimtelijke concepten.

U gaat in een soort Rijksbouwmeester-achtig model werken voor AM. Hoe gaat dat?

“Een Rijksbouwmeester, zoals nu Floris Alkemade, heeft een eigen bedrijf en wordt voor bepaalde taken ingevlogen. Hij heeft een vrije rol en kan ook kritisch zijn naar overheden. Zo’n constructie – onafhankelijk, maar wel met bepaalde doelen – vind ik interessant. Bij AM heb ik geen personele verantwoordelijkheid, maar word ik voor specifieke opgaven gevraagd. De wereld verandert en na mij is er dan weer ruimte voor een nieuw iemand. Dat lijkt me heel gezond.”

Zou de situatie zich kunnen voordoen dat BVR en AM concurrerend zijn?

“Nee, de opgaven zijn heel anders. Maar stel dat er overlap zou zijn met een opdracht, dan heeft AM de komende drie jaar prioriteit. Maar ik verwacht niet dat dat zich zal voordoen. BVR is een adviesbureau, AM gaat met ontwikkeling een slag verder. Dat is voor mij persoonlijk interessant. Je kunt het nu ook waarmaken.”

Wat gaat u doen bij AM?

“Het hele ruimtelijke ordeningsveld is in beweging. We komen uit de crisis en de markt trekt weer aan. Daardoor komen er andere opgaven op ons af. Denk aan klimaatverandering, energietransitie, circulaire economie, nieuwe materialen in de bouw en verstedelijking. Daar moet je deels weer een beetje het wiel voor uitvinden en concepten voor bedenken. Hoe vertaal je ontwikkelingen die op de samenleving afkomen in concrete projecten, zodat het niet alleen landt in beleid? Dat is de andere kant van het vak, om die verbinding te leggen. De nieuwe Omgevingswet komt eraan. Dat is een grote systeemverandering. Bij BVR adviseren we, bij AM kunnen we ook uitvoeren. Mijn persoonlijke drive is om daar flink wat energie in te steken.”

Heeft u de indruk dat kennis van gebiedsontwikkeling na de crisis weer meer gewaardeerd wordt?

“Je gaat anders inrichten. Je begint niet bij de markt, maar bij de kernwaardes en identiteit van een gebied. Je hebt ook met meer verschillende partijen te maken en je kijkt meer of een ontwikkeling goed is voor de stad. Dat maakt het anders en rijker. Verder zijn we veel meer in co-creatie bezig. Daar heb ik veel ervaring mee.”

Hoe houd je ook nog rekening met de consument of de eindgebruiker?

“De partijen waarvoor je ontwikkelt worden veel meer aan de voorkant al betrokken. Ik ben heel erg van het verkennen. Ik heb een mooi beroep: bedenken waar mensen gaan wonen en werken. Het mooie is als je dat ook tot uitdrukking kan brengen in vernieuwende concepten die worden gerealiseerd.”

Wat wilt u aan het einde van uw driejarige termijn bij AM concreet bereikt hebben?

“Dan denk ik aan meerdere vlakken. Gaat het om de opgaves die op Nederland afkomen, dan willen we meer aan de voorkant betrokken worden. Verder wil ik de kloof tussen partijen slechten. En het mooiste zou zijn als er dan projecten in de steigers staan, waaraan ik een bijdrage heb geleverd en dat Nederland daardoor een stukje mooier is geworden.”

Reageer op dit artikel