nieuws

Grote bouwer wordt zeldzaam

bouwbreed Premium 18

Grote bouwer wordt zeldzaam

Het aantal eenpitters in de bouw is sinds de crisis met ruim 50 procent gegroeid. Grote bedrijven worden juist steeds zeldzamer.

E en onstuitbare opmars van de eenpitters in de bouw. Begin 2008 stond de teller van het CBS nog op 85.000. Begin 2017 zijn er 130.000 bedrijven in de bouw met één werkzaam persoon.

Daartegenover staat de krimp van het aantal grote bouwers. Nederland kent nog maar 315 bedrijven in de bouwsector met meer dan honderd werknemers. Een daling van 30 procent vergeleken met 2008. Ook middelgrote bedrijven in de bouw verliezen veel terrein.

De veranderende samenstelling van de bouw is goed te zien aan de verhouding eenmanszaken ten opzichte van het totaal aantal bedrijven. Begin 2008 was 73 van de bedrijven in de bouwnijverheid een eenmanszaak. Begin 2017 is het aandeel gestegen naar 83 procent. Maar schijn bedriegt. De eenpitters hebben de bouw niet overgenomen. De meeste werkgelegenheid bevindt zich bij de grote bedrijven. Ruim 40 procent van de banen worden uitgevoerd voor bedrijven met meer dan honderd werknemers. Kleine bedrijven met minder dan tien werknemers leveren 20 procent van de werkgelegenheid in de bouw. De middelgrote bedrijven (10 tot 100 werknemers) zorgen voor de overige 20 procent van de banen.

Dit middenbedrijf zorgde voor de crisis nog voor het meeste werk in de bouw. Maar van de 87.000 banen die 2009 en 2015 verloren gingen, ging twee derde ten koste van het middenbedrijf.

Reageer op dit artikel