nieuws

Energiesysteem Lombok slaat vleugels uit

bouwbreed 26

Energiesysteem Lombok slaat vleugels uit

Het systeem waarmee in de Utrechtse wijk Lombok zonne-energie wordt uitgewisseld met de batterijen van elektrische auto’s wordt nu ingevoerd in andere wijken en gemeenten in de regio.  In Houten, Utrechtse Heuvelrug en de Utrechtse wijk De Uithof gaan binnenkort 70 elektrische deelauto’s rijden met grote batterijen.  

Lombok is een internationale proeftuin voor Smart Solar Charging. Daarbij wordt stroom opgewekt met PV panelen in de wijk tijdelijk opgeslagen in de batterij van deelauto’s. ’s Avonds kan het weer gebruikt worden door de huishoudens.  Voor die slimme uitwisseling is zogeheten vehicle2grid-technologie ontwikkeld. Partijen als General Electric en Renault zijn daar intensief bij betrokken. De ervaringen in Lombok worden de komende vier jaar doorontwikkeld en getest in vijf gekoppelde proeftuinen in de regio Utrecht.  Daarbij heeft elke proeftuin zijn eigen gebruiksprofiel, type afnemer en specifieke markt. De 70 We Drive Solar auto’s die worden ingezet hebben een actieradius van zo’n 300 kilometer.  De regionale uitrol is volgens de initiatiefnemers noodzakelijk voor de internationale opschaling van de systeeminnovatie.

Consortium

Het project Smart Solar Charging wordt uitgevoerd door een consortium onder leiding van Utrecht Sustainability Institute en technisch projectleider LomboXnet. In het consortium werken verder de bedrijven Last Mile Solutions, We Drive Solar, New Solar, Vidyn, Jedlix en netbeheerder Stedin. De universiteit Utrecht en de Hogeschool zijn intensief betrokken, net als gemeenten en samen met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Het project is mogelijk dankzij een subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.  

Reageer op dit artikel