nieuws

‘De bouw moet werken aan imago van vernieuwer’

bouwbreed 127

‘De bouw moet werken aan imago van vernieuwer’
https://www.youtube.com/watch?v=6IjaZ2g-21E

De bouwvolumes mogen dit jaar dan opnieuw verder toenemen, de winstmarges zullen niet meteen omhoog schieten. Dat verwachten de topmannen van vier grote bouwconcerns, die door Cobouw gevraagd zijn hun licht te laten schijnen op 2017.

Ja, ze zijn een stuk optimistischer dan precies een jaar geleden. En ja, vooral de oplevende woningmarkt is daar debet aan. Die gaat, zo verwachten de bestuursvoorzitters van BAM, Dura Vermeer, Van Wijnen en Janssen de Jong Groep, dit jaar zorgen voor hogere omzetten. Niet alleen voor bouwers overigens, maar ook voor installateurs en architectenbureaus.

Zelfs Hans Smits, bestuursvoorzitter van Janssen de Jong Groep, rekent op een krachtig herstel. Opmerkelijk, want vorig jaar ging hij er nog vanuit dat het wel tot 2019 kan duren voordat de sector helemaal boven Jan is. Daar komt hij nu van terug.

“In de tweede helft van vorig jaar is het herstel in de markt sneller gegaan dan ik had gedacht”, verklaart hij zijn ‘draai’. “Ik verwacht dat de stijgende lijn zich zal doorzetten dit jaar.”

Dat is ook precies waar directievoorzitter Edwin van den Berg van Van Wijnen van uit gaat. “In 2016 is het momentum voor hogere volumes gecreëerd en dat vertaalt zich in verdere groei dit jaar”, zegt hij. De woningbouwproductie zou volgens hem nog een extra boost kunnen krijgen als er meer betaalbare huurwoningen gebouwd gaan worden – zoals minister Blok ook graag wil.

Drukkende effect op de winst

Meer omzet, beter marktomstandigheden. Maar ook meer winst? BAM-topman Rob van Wingerden rekent wel op een resultaatsverbetering dit jaar, zegt hij. “Positief is dat we niet meer – zoals in de afgelopen jaren – kampen met tegenwind. Het plan is natuurlijk dat we dat gaan terugzien in de resultaten.”

Van den Berg waarschuwt echter voor stijgende kosten van personeel en bouwmaterialen. Die kunnen een drukkend effect op de winst hebben. “We moeten zien of het prijsherstel voor woningen zich kan doorzetten, zodat die extra kosten gecompenseerd kunnen worden. Zo niet, dan zullen de marges ook niet sterk stijgen.”

Daar komt bij, zo geeft Smits aan, dat de concurrentie nog altijd hevig is. In deelmarkten is nog altijd sprake van overcapaciteit. “De marges blijven smal. Te smal. Dat komt doordat de concurrentie groot is. Zeker aan het aanbestedingenfront blijft het messcherp. We hebben het wel steeds meer over kwaliteit, maar de prijs blijf dominant.”

Tekort aan vakmensen loopt op

Als de topmannen zich ergens zorgen over maken, is het wel het dreigende tekort aan vakmensen. Volgens Job Dura van Dura Vermeer leidt het gebrek aan vakmannen nu al tot problemen. Bij BAM knelt het nog niet. Van Wingerden: “Het tekort zal verder zal wel verder oplopen, maar ik denk dat het pas op langere termijn echt tot knelpunten gaat leiden.”

Hoe het probleem getackeld kan worden? “Door meer prefab, digitalisering en ketenintegratie kunnen we op termijn met minder mensen meer doen”, denkt Van den Berg.

Dura : “De bouw moet verder werken aan een beter imago. Een imago van vernieuwer, van technologische veranderingen. Dat zal meer mensen over de streep trekken om te komen werken in de bouw.”

Lees woensdag het uitgebreide interview met de topmannen in weekblad Cobouw. Daarin kijken ze ook vooruit op de aankomende verkiezingen.
Reageer op dit artikel