nieuws

Omstreden bouwwet naar Tweede Kamer

bouwbreed 8

Omstreden bouwwet naar Tweede Kamer

De omstreden bouwwet, die een oplevertoets introduceert, de positie van de consument versterkt en de gemeentelijke bouw- en woningtoezichthouders deels overbodig maakt, treedt in 2018 in werking.

Minister Blok heeft het omstreden wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. Even zag het ernaar uit dat de minister zou afzien van de wetswijziging. De wet zou ondernemers op te hoge kosten jagen en werd door sommige partijen als te ingewikkeld ervaren. Blok ging begin dit jaar in gesprek met afgevaardigden van bouwers, gemeenten en consumentenorganisaties. Op basis van die gesprekken heeft de minister het wetsvoorstel op enkele onderdelen aangepast.

Zo treedt de wet pas in 2018 in werking. Het is wel de bedoeling dat de Toelatingsorganisatie die kwaliteitssystemen van bouwers moet goedkeuren in 2017 aan de slag gaat. Een andere aanpassing zit hem in de risicoklassen van bouwwerken die “duidelijker zijn afgebakend”.

Met de nieuwe wet wordt de consument beter beschermd tegen bouwfouten die na oplevering worden ontdekt. Het Burgerlijk Wetboek wordt daarvoor aangepast. Omdat Blok vindt dat de huidige verdeling van verantwoordelijkheden in de bouw niet helder is, krijgt de consument één aanspreekpunt. Controle op de bouwkwaliteit wordt daardoor sneller en goedkoper, in zijn overtuiging.

Nieuw in het wetsvoorstel is verder:

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels