nieuws

Zuidasdok stapt over op geluidsarm bouwen na klachten zakenwereld

bouwbreed 56

Zuidasdok stapt over op geluidsarm bouwen na klachten zakenwereld

De gemeente Amsterdam en ontwikkelaars zijn overstag: aan de Zuidas worden geen palen meer in de grond geheid. Er wordt nu geluidsarm gebouwd. Verschillende bedrijven aan de Zuidas klaagden namelijk over overlast.

Het inschroeven van heipalen zorgt voor veel minder overlast, maar is ook duurder. Die extra kosten worden bij nieuwe bouwprojecten uiteindelijk doorberekend in de grondprijs, aldus Klaas de Boer, scheidend directeur van de Zuidas tegenover het FD.

Geluidsarm bouwen bewust niet meegenomen in aanbesteding

Veel aan de Zuidas gevestigde bedrijven, veelal vertegenwoordigd in bedrijvenvereniging Oram, pleitten ervoor dat geluidsarm bouwen mee zou worden genomen in de aanbesteding. Het projectteam Zuidasdok, bestaande uit Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam, kozen hier bewust niet voor.

“We kiezen het beste plan uit”, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat anderhalf jaar geleden tegen het FD. “Maar we gaan niet specifieke geluidsarme methoden voorschrijven, dat laten we over aan de aannemer.” Er werden wel strikte eisen gesteld ten aanzien van geluidsoverlast en bouwhinder.

De overlast was uiteindelijk groter dan verwacht. Waar bij de bouw van twee woontorens in eerste instantie gekozen was voor ‘heftig maar kort’ heien, bleek het in de praktijk anders uit te pakken.

“Er stonden op een gegeven moment vijf ouderwetse heimachines te rammen. Dat moet je nooit meer herhalen. Met name vrouwen hadden er last van. Die werden misselijk, want de gebouwen trilden niet alleen, maar bewogen ook”, aldus De Boer.

Raad van State ontving zeventien bezwaren

Niet alle bedrijven hebben vertrouwen in de inperking van overlast. Zeventien bedrijven hebben bij de Raad van State bezwaren ingediend.

AkzoNobel, een van de bedrijven met een kantoor aan de Zuidas, maakt zich zorgen over de ‘onmiskenbare negatieve impact’ van het project op het kantoor, zo blijkt uit de bezwaarstukken die in het bezit zijn van Het Parool.

De eigenaar van Infinity, het voormalige ING House langs de snelweg, waarschuwt dat glazen panelen door heiwerkzaamheden kunnen scheuren of uit de sponning vallen, waarbij binnen of buiten ‘gevaar voor personen’ dreigt.

De eigenaar en beheerders van het WTC-complex maakten bezwaar tegen de voorgenomen bouwmethode en verlangen extra veiligheidsmaatregelen.

Projectorganisatie in gesprek met bezwaarmakers

Zuidasdok is in gesprek met bezwaarmakende bedrijven. “Het is belangrijk om heel veel aandacht te besteden aan omgevingsmanagement en communicatie”, zegt De Boer. “Dat hebben we inmiddels op orde. Maar je moet er geen doekjes om winden: er gaat overlast ontstaan. Daar moet je heel snel bij zijn.”

Reageer op dit artikel