nieuws

Record windturbines voor Belgische kust

bouwbreed Premium 10

Record windturbines voor Belgische kust

Voor de kust van België ter hoogte van Zeebrugge komt een windmolenpark met de grootste windmolens die op dit moment in serie worden vervaardigd. Het Deense Vestas levert 44 turbines met een maximaal vermogen van  8,4 MW.

Het park moet in 2019 open gaan en stroom leveren voor in totaal zo’n 400.000 huishoudens. Het park wordt gebouwd door onder andere Eneco, Mitsubishi en Van Oord, partijen die eerder samenwerkten in park Luchterduinen voor de kust van Katwijk. Bij dat park ging het nog om turbines van 3 MW. Bij Gemini dat dit jaar werd opgeleverd zijn 4 MW turbines geplaatst van concurrent Siemens.  De grootste standaard-turbines in Nederland staan op dit moment op het land bij Urk. Die zijn afkomstig van de Duitse fabrikant Enercon en hebben een vermogen van 7,5 MW.  

Eneco, Mitsubishi en Van Oord, die het park bij Zeebrugge gaan bouwen, kregen begin deze week nog samen met Shell het tweede windpark gegund voor de kust van Borssele.  De subsidie van 5,45 eurocent per geleverde kilowattuur waarvoor ze inschreven bij de aanbesteding betekent een nieuw Nederlands laagterecord. Minister Kamp was bij de bekendmaking in zijn nopjes, want de spectaculaire kostenreductie die momenteel plaatsvindt in de offshore windenergie scheelt hem milarden overheidssubsidie. In Borssele II komen hoogstwaarschijnlijk ook turbines van de Deense fabrikant Vestas. Welke precies wil het consortium nog niet bekend maken. De vergunning staat een vermogen toe van minimaal 6 en maximaal 10 MW per turbine.

Reageer op dit artikel