nieuws

Nalatige opdrachtgevers in de bouw krijgen hogere boetes

bouwbreed 13

Nalatige opdrachtgevers in de bouw krijgen hogere boetes

Nalatige opdrachtgevers in de bouw worden vanaf volgend jaar harder aangepakt. De boetes bij geconstateerde overtredingen gaan omhoog naar maximaal 13.500 euro. Dat heeft het ministerie van SZW vrijdagochtend bekendgemaakt.

Eerder deze maand werd al bekend dat de Inspectie SZW komende drie jaar opdrachtgevers van bouwbedrijven nadrukkelijker zal gaan controleren. De gedachte daar achter is dat opdrachtgevers de omstandigheden waaronder het werk wordt uitgevoerd mede bepalen. En dus ook bepalend kunnen zijn voor de veiligheid op de bouwplaats.

Risico’s bouwproject onvoldoende ingeschat

Inspecteurs zien in de praktijk dat opdrachtgevers hun opdrachtnemers soms zoveel tijdsdruk opleggen dat dat leidt tot ongelukken. Ook schatten ze regelmatig de risico’s van een uit te voeren bouwproject onvoldoende in en nemen daarmee onnodig grote risico’s voor werknemers, aldus de toezichthouder.

“Daardoor zijn zij in sommige gevallen medeverantwoordelijk voor ongelukken, overtredingen van de Arboregelgeving en andere misstanden”, laat het ministerie weten. “Met de aanpassing van de bouwprocesbepalingen kan de Inspectie SZW beter en harder optreden tegen opdrachtgevers van bouwprojecten die de Arbowet overtreden.”

Door vanaf de start van een project beter na te denken over veilig en gezond werken, en de planning daar beter op af te stemmen, kunnen arbeidsrisico’s en ongelukken tijdens het werk worden voorkomen, denkt het ministerie.

Reageer op dit artikel