nieuws

Dikke Dudok: online eerbetoon aan stedenbouwkundig veelvraat

bouwbreed Premium 46

Dikke Dudok: online eerbetoon aan stedenbouwkundig veelvraat

Op de valreep van het nieuwe jaar is-ie compleet: de Dikke Dudok Digitaal. Alle 136 ooit gebouwde werken van Willem Marinus Dudok bij elkaar in tekst en beeld.

Initiatiefnemer Peter Veenendaal hoopt dat het ook een levend document wordt. “Die site is natuurlijk nooit klaar. Er komen altijd nieuwe of betere plaatjes of filmpjes van Dudoks werk beschikbaar. Ik hoop dat veel mensen hun eigen beelden naar ons opsturen. Dan geven wij ze een plek op de website.”

Veenendaal noemt zijn website een soort ‘Dikke Dudok Digitaal’. “Een digitale catalogus voor liefhebbers van Dudoks werk, maar ook voor mensen die er nog weinig van weten. Een online plaatjesboek, met korte verhaaltjes over elke afzonderlijk werk.”

Radiofragment

De befaamde architect is ook te horen op de website. Veenendaal ontdekte onlangs in de archieven van Beeld en Geluid een radiofragment uit 1954, waarin de architect op zijn 70ste verjaardag terugkijkt op zijn carrière als bouwmeester. “Het is fantastisch om hem te horen spreken. Hij is heel kritisch op zichzelf. En hij hoopte toen, op zijn 70ste, dat hij zijn mooiste werk nog zou gaan maken.” Dat is niet gelukt, zegt Veenendaal. Zijn mooiste werk is en blijft volgens hem het Hilversumse Raadhuis. “Maar de oude Bijenkorf in Rotterdam komt daar dicht bij in de buurt!” Ook dat bouwwerk, gebombardeerd door de Duitsers in 1940, is in volle glorie te bewonderen op www.dudok.org.

Reageer op dit artikel