nieuws

Bouw in de lift: meer omzet, meer winst, meer werknemers

bouwbreed Premium 47

Bouw in de lift: meer omzet, meer winst, meer werknemers

Bouwbedrijven verwachten komend jaar een gemiddelde omzetstijging van 5,4 procent. De aantrekkende markt, vooral in de woningbouw, zal er ook toe leiden dat bouwondernemingen nieuwe werknemers gaan aannemen.

Dat blijkt uit onderzoek van SRA, koepelorganisatie van accountantskantoren.

Nog meer dan de omzet, zal de winst volgend jaar toenemen. Gemiddeld wordt in de bouw rekening gehouden met een winsttoename van 7 procent. Daarmee scoort de sector beter dan gemiddeld in het mkb, waar een winststijging van 6,4 procent wordt verwacht. Daartegenover staat dat middelgrote- en kleine bedrijven een hogere omzetgroei verwachten: 7,2 procent.

Volgens SRA profiteert de bouw vooral van de toenemende vraag naar woningen, maar hebben ook andere segmenten in de branche de wind weer in de zeilen. “Gezien de positieve ontwikkelingen is het niet vreemd dat de meeste ondernemers in de bouw met een groeiend vertrouwen naar 2017 kijken”.

Driekwart kan aan alle financiële verplichtingen voldoen

Ook over financiële positie zijn er steeds minder zorgen onder bouwondernemingen. De kredietwaardigheid verbeterde zich van 70 procent in 2014 naar 75 procent in 2015. “Dat betekent dat driekwart van de bouwbedrijven aan alle financiële verplichtingen kon voldoen en ook kredietwaardig was voor de banken”, aldus de accountantskoepel.

De verbeterende financiële huishouding komt ook terug in het investeringsvolume: bouwbedrijven zijn duidelijk meer gaan besteden. De branche verwacht dat de investeringen in 2017 nog verder zullen toenemen, met 3,9 procent.”

Stijgende personeelskosten in het vooruitzicht

Bouwers verwachten dat de personeelskosten met 3,3 procent zullen toenemen. “Veel bouwbedrijven hebben de groeiende vraag eerst opgevangen met efficiencyslagen, maar zijn nu van plan meer mensen in vaste dienst te nemen”, concludeert de SRA. “Dit zal een behoorlijke uitdaging zijn: 34,4 procent van de respondenten in het SRA-onderzoek ziet een tekort aan gekwalificeerd personeel als een van de belangrijkste bedreigingen. Bouwondernemers blijven daarom ook volgend jaar stevig inzetten op efficiënter werken.”

Bouwers gaan personeel aannemen

Dat het vertrouwen onder bouwers flink is gestegen, blijkt ook uit onderzoek van Manpower. De arbeidsbemiddelaar verhoogde het werkgelegenheidscijfer in de bouw van -4  afgelopen kwartaal naar +11 komend kwartaal. Dat betekent dat bouwondernemingen flink meer werknemers zullen gaan aantrekken.

“Dit is de meest positieve voorspelling voor de bouwsector sinds 2008”, zegt José Brenninkmeijer, commercieel en operationeel directeur van ManpowerGroup Nederland. ”Al langer was er sprake van herstel in de bouw. Onder andere te verklaren door de aantrekkende huizenmarkt. Toch bleven de werkgevers nog terughoudend in het aantrekken van werknemers. Dat vertrouwen lijkt nu voldoende gegroeid, met een fors toegenomen werkgelegenheidsverwachting als gevolg.”

Reageer op dit artikel