nieuws

Wonen op kantoor

bouwbreed 20

Wonen op kantoor

Het afgelopen jaar zijn er meer kantoren en winkels omgebouwd naar woningen dan de jaren ervoor. Maar het laaghangende fruit is bijna op.

Maken we in Nederland een beetje vaart met het transformeren van kantoren, winkels en scholen naar woningen? We denken van wel. Er zijn de succesverhalen uit Eindhoven en Amsterdam. Maar hoeveel omkatwoningen zijn er precies gemaakt?

Zo’n 40.000 zijn er tussen begin 2012 tot half 2015 bijgekomen, meldde minister Blok (wonen) vorig jaar. Zo’n 10.000 per jaar.

Het CBS rekende nog eens. Vanwege de overstap naar een nieuw registratiesysteem bleken veel administratieve correcties ten onrechte meegeteld te worden als woningen. En door te vergelijken met gegevens uit de Basisregistratie Personen (BRP) en de Waarde Onroerende Zakenregistratie (WOZ) konden vervuilde gegevens eruit gefilterd worden. Conclusie: er is minder getransformeerd.

De nieuwe schatting is dat er 26.000 woningen door transformatie tot stand zijn gekomen in de jaren 2012 tot en met 2015. Gemiddeld 6500 woningen per jaar. Veel? Niet echt. Hoopgevend is in ieder geval dat er in 2015 30 procent meer woningen door transformatie aan de woningvoorraad zijn toegevoegd dan het jaar ervoor. In totaal 8200.

Gevaar is echter dat de aantrekkelijkste kantoren inmiddels uit de markt zijn. “De krenten in de pap gaan er snel uit”, signaleerde Tom Foolen van Foolen & Reijs Vastgoed, een succesvol transformatiebedrijf, begin dit jaar al.

Ook vastgoedspecialist Dynamis meldde onlangs dat een “belangrijk deel van de kantoorpanden met een hoge transformatiepotentie in de afgelopen jaren is getransformeerd”.

Bovendien zijn er op de markt voor transformatiewoningen steeds meer kapers op de kust gekomen.

Vastgoed- en bouwbedrijven die ook hun slag willen slaan met het transformeren van leegstaande gebouwen naar woningen. Gevolg: de prijzen van de om te bouwen kantoren lopen op. Waardoor het financieel ingewikkelder wordt om een goed rendement te behalen.

Holland

Van de transformaties vond circa 22 procent plaats in Noord-Holland, bijna evenveel in Zuid-Holland en circa 18 procent in Noord-Brabant. In de gemeenten Amsterdam, Eindhoven en Den Haag werden de meeste transformaties geregistreerd.

Woningen

Aantal woningen dat door transformatie en door nieuwbouw is opgeleverd.

106 doen niets

In een kwart (106) van alle gemeenten is de afgelopen vier jaar geen enkele woning tot stand gekomen door transformatie. In de helft van de gemeenten kwam de teller in de jaren 2012 tot en met 2015 niet boven de tien transformatiewoningen.

80%

In 2015 werd volgens vastgoedspecialist Dynamis 80 procent van de 700.000 vierkante meter aan omgebouwde kantoren getransformeerd naar (studenten)woningen.

Reageer op dit artikel