nieuws

Werknemers van Boskalis en schilders voeren actie in Den Haag

bouwbreed 31

Werknemers van Boskalis en schilders voeren actie in Den Haag

Schilders, baggeraars en zeeslepers voeren vanmiddag actie in Den Haag. Met de ‘echte-banen-actie’ pleiten ze voor echte banen, en tegen social dumping. Minister Asscher (SZW) gaat met ze in gesprek.

De actie is een initiatief van vakbond FNV.

“Boskalis misbruikt marktomstandigheden om vast personeel te dumpen”

Boskalis schrapt de komende jaren 650 banen, waarvan 150 in Nederland. Vanwege moeilijke marktomstandigheden voelt het zich genoodzaakt de vloot flink in te perken.

Volgens FNV Waterbouw-voorzitter Charley Ramdas misbruikt Boskalis deze situatie “om van het vaste personeel af te komen”. De echte-banen-actie moet de politiek hiervan doordringen. “Het maakt de maritieme sector kapot. Niet alleen het zittend personeel is de dupe, ook jong talent. Voor hen zijn er bijvoorbeeld nauwelijks stageplaatsen beschikbaar”, aldus Ramdas.

FNV pleit voor moreel appèl

Als een van grote opdrachtgevers van Boskalis, moet de overheid hiertegen in actie komen, meent FNV. “De Nederlandse overheid moet deze organisaties niet blijven pamperen, terwijl Nederlandse vaklieden worden vervangen voor werknemers uit lagelonenlanden”. FNV pleit dan ook voor een moreel appèl van de Nederlandse overheid.

Vakmanschap schildersbranche staat op de tocht

Ook de schilders voeren vanmiddag actie. Volgens FNV stuurt de nieuwe schilderscao onder andere op flexibele arbeidsplaatsen.

Vakmanschap verdwijnt hierdoor, aldus actiecoördinator Dick Koerselman van FNV Bouw. Vaste werknemers maken plaats voor flexibele arbeidskrachten. “Mensen uit andere landen komen op flexbasis in Nederland werken. Ze hebben geen binding met het bedrijf”.

Slecht toekomstperspectief voor schilders

Volgens Peter Roos van FNV Bouw betekent het huidige cao-akkoord een forse materiële verslechtering, ook voor leerling-schilders.

“De opleiding wordt daardoor veel minder aantrekkelijk en bovendien is er een veel slechter toekomstperspectief. Mensen krijgen een baan met minder bestaanszekerheid: een laag loon, weinig zeggenschap over werktijden, geen compensatie voor overwerk en geen ontzie-maatregelen als je wat ouder bent. De vraag is: wie wil er straks nog schilder worden?”

De echte-banen-actie vloeit mede voort uit de in september gestarte campagne van FNV ‘stop social dumping’.

Reageer op dit artikel