nieuws

Vernieuwingsplannen genoeg, nu de regels nog

bouwbreed Premium 2

Vernieuwingsplannen genoeg, nu de regels nog

Cobouw trekt het land in met een reizende talkshow; het Cobouw Café. We gaan op zoek naar bouwhelden, mooie, lokale projecten en weken vastgeroeste discussies los.

 

Wie bouwers, architecten en wat outsiders laat filosoferen over de stad van de toekomst, krijgt mooie vergezichten en inspirerende voorbeelden. Maar de wet- en regelgeving vormt nog vaak een belemmering, zo bleek bij ‘The Making of our Future City’, een conferentie over nieuwe technologie in de bouw tijdens de vijftiende Dutch Design Week in Eindhoven.

Wat Rijksbouwmeester Floris Alkemade betreft moeten ontwerpers vooral groots denken en risico’s durven nemen. “Als ontwerpers moeten we vooral hoger grijpen dan we denken te kunnen, zelfs met het gevaar te falen”, aldus Alkemade. De maatschappelijke meerwaarde moet volgens hem voorop staan. Dat is dan ook de reden dat het Atelier Rijksbouwmeester een prijsvraag organiseerde om goede huisvesting te bedenken voor vluchtelingen. Alkemade: “Snelheid en lage budgetten mogen nooit een excuus zijn voor lage kwaliteit.” Voor zorg in de woonwijk komt er een nieuwe prijsvraag.

Groots denken is Winy Maas wel toevertrouwd. Hij is niet alleen architect van MVRDV, hoogleraar en stedenbouwkundige, maar leidt ook de Why Factory, een gezamenlijke denktank van MVRDV en de TU Delft, die mogelijkheden verkent om toekomstige steden vorm te geven. Dat leidt bijvoorbeeld tot groenere, toegankelijkere, stillere, koelere en leefbaardere steden. Het blijft niet bij futuristische ideeën, maar sommige van die concepten krijgen nu concreet vorm, zoals de Skygar den in Seoul.

Maar vernieuwing zit soms ook in het bieden van experimenteerruimte, zoals op bouwinnovatiecampus Spark. En dan zijn er de kleinschalige marktwaardige initiatieven, zoals de Better Future Factory, die nieuwe materialen als tegels maakt uit plastic afvalstromen. Eerst alleen in Afrika, maar nu binnenkort ook in Nederland met kleinschalige productiefaciliteiten. Dat gaat vooralsnog gebeuren vanuit Deventer, Amsterdam en Leeuwarden.

Aan kansrijke ideeën en initiatievenvoor vernieuwing in de bouw ontbreekt het niet, maar “de opschaling hapert nog”, constateerde Cassandra Vugts van Spark. De achterlopende wet- en regelgeving vormt een andere belemmering. Dat ziet ook de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu, die graag zou zien dat allerlei vormen van ‘nieuw wonen’, sneller geadopteerd worden. Maar als je bijvoorbeeld off-grid wilt wonen, loop je al gauw tegen problemen aan. “Je krijgt nu geen postcode, want je woning bestaat administratief niet.” Vooraf kun je volgens Torunoglu niet alles regelen. “We weten dat we tegen barrières oplopen, we moeten het samen oplossen.”

Cobouw Cafébij u in de buurt

Wilt u dat wij naar uw dorp,provincie of stad komen? Neem dan contact op met Thomas van Belzen. Telefoon: 06 53 86 67 93. Mail:t.v.belzen@cobouw.nl.

Agenda

Barneveld, Cobouw50-Café

Datum:Dinsdag 15 novemberThema: Top 50-bouwbedrijven en young Talents

Cobouw Café Limburg

Datum:23 november in Maastricht. Exacte locatie volgt.

Gasten: Jack Corten, directeur Ballast Nedam. Ger Peeters, bestuurder van Wonen Limburg. Ger Koopmans en Daan Prevoo, beiden Gedeputeerden van Zuid-Limburg. Roger Cox, jurist, won een klimaatzaak met Urgenda tegen de staat.Camille Oostwegel, hotelier en restaurateur. In de Bouwbattle staat Frank Zuthof, directeur van Bouwbedrijven Jongen.Cobouw VerkiezingsCafé, van Zeer energiezuinig bouwen tot nul-op-de-meter

Datum en locatie:15 december, in Den Haag. Wilt u ons Cobouw Café komen bezoeken dan kunt u zich aanmelden via www.cobouw.nl/cobouwcafe/.

Reageer op dit artikel