nieuws

Vakmanschap: ‘Bij elke klap moet je nadenken’

bouwbreed Premium 5

Vakmanschap: ‘Bij elke klap moet je nadenken’

Arjan Pret is restauratietimmerman. “Een heel ruim begrip. Je moet van veel markten thuis zijn en begrijpen hoe een pand van de fundering tot de nok in elkaar zit.” Hij vertelt over de kneepjes van het vak.

Ik heb een bepaald gevoel bij gebouwen van een paar honderd jaar oud. Ik kijk ernaar en probeer me voor te stellen hoe het er vroeger uitzag. In die staat wil ik het terugbrengen. Met oude tekeningen en oude bouwsporen probeer ik uit te zoeken hoe dat moet. Wat heeft waar gezeten en hoe kun je die elementen terugbrengen.

“Het komt vooral aan op vakkennis”

In dit vak moet je een soort uitvinder zijn. Veel wordt niet uitgelegd, het komt vooral aan op vakkennis. Je moet à la minute oplossingen zien te vinden. Voor de vervanging van een spantbeen met een bepaalde kromming erin kun je gewoon een rechte balk nemen, maar ik hou van m’n vak, ik ga in een zagerij op zoek naar een boom met dezelfde glooiing.

“Ieder dak is weer een ander verhaal”

Elk kozijn is anders, geen kapconstructie is hetzelfde, ieder dak is weer een ander verhaal. Ik let altijd scherp op of er schimmels en zwammen in het hout en de muren zitten. Vaak kom je rotte muurplaten tegen. Dan ga je de lekkage opsporen: de voet van het dak nakijken, het lood checken, de goten nalopen.

In oude panden is het lastig van tekeningen te werken. Bij elke klap met je hamer moet je nadenken. Is het wel goed wat ik doe? Welke consequenties heeft dit voor andere delen van het pand?

“Je doet hetzelfde werk als collega’s van eeuwen geleden”

Veel plezier heb ik in de houtzwaartes waar ik mee te maken krijg. Het is een uitdaging een balk van 200 bij 290 en 7 meter lengte erin te krijgen. Je doet hetzelfde werk als je collega’s van eeuwen geleden. Tegenwoordig is arbeid duur en materiaal goedkoop, vroeger was het precies omgekeerd. Er waren mensen genoeg op de bouwplaats om de zwaarste balken erin te leggen. Zonder takel. Dat fascineert me enorm.

Reageer op dit artikel