nieuws

Renovatie Binnenhof in stukken geknipt

bouwbreed Premium 101

Renovatie Binnenhof in stukken geknipt
Corné Bastiaansen

De renovatie van het Binnenhof wordt in verschillende deelprojecten opgeknipt. Geselecteerde aannemers zullen gelijktijdig naast elkaar aan de slag gaan met de Ridderzaal, de Treveszaal en de Tweede Kamer. Er komen geen openbare tenders, maar bedrijven mogen wel meedenken.

Minister Blok zal vandaag een eerste stap bekend maken in de aanbestedingsstrategie rond het Binnenhof. Het ministerie heeft het project inmiddels officieel geheim verklaard om details over beveiliging, installaties en inrichting te beschermen. Bij een openbare tender zouden te veel gegevens op straat komen te liggen. “Dat zou het Binnenhof kwetsbaar maken”, benadrukt woordvoerder Frank Wassenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Staatsgeheimen zijn een legitieme reden af te wijken van normale aanbestedingsregels

Het Rijksvastgoedbedrijf kiest zelf architecten, bouwers en installateurs voor de verschillende deelprojecten . Ondanks het budget van ruim een half miljard euro voor de renovatie zal de verplichte Europese procedure achterwege blijven. Staatsgeheimen en bescherming tegen terrorisme zijn immers legitieme redenen om af te wijken van de normale aanbestedingsprocedures. Bijkomend voordeel van het opknippen is dat bouwgeheimen per deelproject bewaard blijven en slechts een beperkt aantal mensen op de hoogte is. De veiligheidseisen voor het Torentje, waar de minister-president- kantoor houdt, zullen logischerwijs hoger liggen dan voor een publiek gebouw als de Tweede Kamer.

Tekst loopt door onder de illustratie >

 

Ook de (ontwerp)vrijheid per deelproject zal beperkt zijn, maar toch wil de minister de sector de kans geven om expertise in te brengen. Daarom nodigt het Rijksvastgoedbedrijf eind deze maand architecten en bouwers uit om mee te denken over de planning, eisen en organisatie.

Coördinatie tussen bouwers punt van zorg

De uitgenodigde partijen zullen niet automatisch in aanmerking komen voor een deelopdracht, maar mogen wel hun visie kenbaar maken. Daarbij komt bijvoorbeeld aan de orde hoe de deelcontracten optimaal worden geknipt, hoe de bouwcoördinatie moet verlopen en hoe gedetailleerd eisen eruit moeten zien.

Bouwbedrijven kunnen zelf aangeven hoe zij de afstemming met andere deelcontracten zien, want het is zeker dat de deelcontracten elkaar in de planning overlappen. De Hofvijver en het Plein zullen als tijdelijke bouwopslag fungeren, evenals een deel van het Malieveld. Het ligt voor de hand om beveiliging, toegangssystemen, keukens en audiovoorzieningen voor het hele complex hetzelfde te houden. Maar hoe organiseer je dat als je eigenlijk verschillende deelcontracten op het oog hebt?

Er komen rondleidingen op de bouwplaats

Ondanks het geheime karakter van de bouwgegevens zal het ministerie het brede publiek zo veel mogelijk op de hoogte houden. Ook komen er zo goed als zeker rondleidingen – ‘hard hat tours’ – op de bouwplaatsen voor bezoekers en scholieren.

De planning is in 2019 de deelcontracten te gunnen. Eerst moet nog het oude ministerie van Buitenlandse Zaken worden omgebouwd tot tijdelijk onderkomen voor het parlement, gedurende de 5,5 jaar die de renovatie gaat duren. 

 

 

Reageer op dit artikel