nieuws

‘Nu moet ik het zelf regelen’

bouwbreed 109

‘Nu moet ik het zelf regelen’

Na zeventien jaar bij BAM gewerkt te hebben, het laatst als directeur BAM Materieel, was het een hele ommezwaai voor Sander te Hoonte een volgende carrièrestap te maken. Als algemeen directeur van Lokhorst Bouw en Ontwikkeling staat hij nu zelf aan het roer.

U bent behoorlijk vergroeid geraakt met BAM. Is het erg wennen om dan bij een ander bedrijf aan de slag te gaan?

“Dat was zeker wennen. Binnen BAM heb ik me kunnen ontwikkelen en alle kansen gehad. Maar uiteindelijk was het een lean-training die me de ogen heeft geopend. Bij een concern kom je op een punt dat je beperkt bent. Er is altijd afhankelijkheid van een project, regio of moederbedrijf. Dan ga je overwegen wat je volgende stap is. Bij BAM wordt veel vanuit synergie georganiseerd. Ik wilde meer autonomie en zocht een bedrijf waar ik meer ondernemerschap kwijt kon. Zo kwam ik in contact met ASVB. Een eigen bedrijf heeft voor- en nadelen. Soms is het ook comfortabel dat zaken voor je geregeld worden. Nu moet ik het zelf regelen. Dat is spannend.”

U moet gaan werken aan Lokhorst 2.0. Wat houdt dat in?

“De verantwoording lager leggen in de organisatie. Mensen moeten weer eigenaarschap krijgen. Lokhorst is nu nog een uitvoerend aannemingsbedrijf dat hiërarchisch aangestuurd wordt. Ik ben gewend om te werken in teams, vanuit toegevoegde waarde voor de klant en om geen capaciteitsaanbieder te willen zijn. Eigenlijk zou ik zelfs naar Lokhorst 3.0 willen door alles eerst virtueel te bouwen. Maar nu eerst 2.0 voordat we naar 3.0 gaan, anders houdt de organisatie het niet bij.”

De economie groeit weer. Dat is een mooie tijd om aan te treden als directeur.

“Ja, maar we moeten nu werken aan de basis. Dit is niet de tijd om nieuwe opdrachten te zoeken. We moeten eerst de werkvoorraad wegwerken. Daardoor hebben we nu juist last van de economie. Lokhorst heeft het goed gedaan in de laagconjunctuur en veel projecten verworven. Die moeten nu uitgevoerd worden in hoogconjunctuur, terwijl leveranciers vaak hogere prijzen rekenen. Dat vraagt nu dus om strak contractmanagement. Wel moeten we nu gaan kiezen voor welke type klanten we in de toekomst aan de slag willen. Zo hebben we vorig jaar maar enkele woningen gebouwd. Volgend jaar bouwen we er 250. Dat betekent kansen om met nieuwe concepten aan de slag te gaan.”

De pensioengerechtigde leeftijd gaat steeds verder omhoog, hoe houdt u daar rekening mee op de werkvloer?

“Ik heb bij BAM altijd voor diversiteit gezorgd op mijn afdelingen. Dat geeft een gezonde mix. Bij Lokhorst ligt de gemiddelde leeftijd niet zo hoog. We hebben wel veel techneuten. Daarom zoek ik nu al naar iemand met niet-technische competenties, want als iedereen dezelfde competenties heeft is de kans klein dat je tot nieuwe en verfrissende inzichten komt. Wat betreft het echte fysieke werk besteden we 80 tot 90 procent uit. We hebben weinig ziekteverzuim.”

Waar hoopt u over twee jaar te staan met

Lokhorst?

“Dat we rendabel zijn, dat klanten voor ons kiezen, dat we niet meer alleen afhankelijk zijn van prijsconcurrentie en dat we een conceptueel bouwer zijn die zich met een eigen identiteit onderscheidt in de markt.”

Reageer op dit artikel