nieuws

Amsterdam haalt 10.000 huizen van gas af

bouwbreed Premium 41

Amsterdam gaat 10.000 bestaande woningen van het gas af halen. De stad begint met corporatiewoningen om ervaring op te doen.

Vijf corporaties – Eigen Haard, De Alliantie, Rochdale, Stadgenoot en Ymere – gaan in 2017 10.000 woningen aanwijzen die onder handen worden genomen, maakte het college van Burgemeester en Wethouders donderdag bekend.

In nieuwbouwwijken liggen al geen gasleidingen meer

In Amsterdamse nieuwbouwwijken zoals de Houthavens of het Amstelkwartier liggen al geen gasleidingen meer, en in 2020 zullen 102.000 woningen zijn aangesloten op warmtenetten. De corporaties gaan samenwerken met Nuon en Westpoort Warmte, netbeheerder Alliander en de Huurdersvereniging Amsterdam. Aardgasloze alternatieven waar aan gedacht wordt zijn all electric of geothermie.

Amsterdam gaat het gewoon doen

Belangrijk uitgangspunt voor de gemeente is dat de kosten voor bewoners niet stijgen, en dat Amsterdammers betrokken worden bij de keuzes die gemaakt gaan worden.

“We gaan het gewoon doen”, zegt wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho, die spreekt over een “warmterevolutie”. In het visiedocument van de gemeente met de titel ‘Naar een Stad zonder Aardgas’ pleit Amsterdam voor een belangrijke rol voor het Rijk bij het “aanpassen van belemmerende wet- en regelgeving”. Ook moet de gemeente meer bevoegdheid krijgen om lokaal de oplossingen te kiezen. Voor de financiering wordt ook naar het Rijk gekeken.

Bijdrage aan klimaatdoelen

Aardgas is volgens de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor 30 procent van de Amsterdamse CO2-uitstoot. “Door aardgasloos te worden levert Amsterdam een belangrijke bijdrage aan de nationale klimaatdoelen.”

Reageer op dit artikel