nieuws

Windmolenblad zo stil als een uilenvleugel

bouwbreed Premium 24

Windmolenblad zo stil als een uilenvleugel

Windmolenbouwers kijken al langer naar vleugels van vogels om de aerodynamica van de rotorbladen te verbeteren en ze stiller te laten draaien. Met de nieuwe kammen die Siemens toevoegt aan de tandprofielen aan de achterkant, worden windmolenbladen nog eens 10 procent stiller.

1 Swoesh

Bij windmolens op het land is geluid één van de grootste ergernissen voor omwonenden. Het meeste geluid ontstaat bij de achterkant van het blad bij de punten. Vooral de wiekslag naar beneden is verantwoordelijk voor de typerende ‘swoesh’. Met vortex-generatoren op de voorrand en speciale kartels aan de achterkant, wordt dat geluid al langer bestreden.

2 Geruisloze vlucht

De kunststof kartels die ze aan de achterkant van hun tips plakten, deden Siemens-medewerkers ooit denken aan de rug van een Stegosaurus. Zo kregen ze de naam DinoTails. Maar het is de studie van de uilenvleugel die nu leidt tot een verbetering. Uilen staan bekend om hun geruisloze vlucht waardoor ze prooien ongemerkt kunnen naderen. Dat is onder andere te danken aan de vorm van de veren aan de achterkant. Die laten de wervelingen van de luchtstroom onder en boven de vleugel over een groter gebied in elkaar vloeien, in plaats van dat ze hard op elkaar botsen.

3 Kunststof kammen

Die haren heeft Siemens nu als kunststof kammen toegevoegd aan de kartels van de Dino-tails. Ze zijn uitgevoerd in hetzelfde hardkunststof door een aanpassing van de matrijs voor het spuitgietwerk. Zo houden ze het volgens Rob Kuilboer van Siemens Windpower zeker twintig jaar lang uit, bij weer en wind en bij snelheden tot wel 250 kilometer per uur.

4 Array-microfoons

De tweede generatie Dino-tails is bij de Siemensfabriek in Denemarken uitvoerig getest met array-microfoons, die op verschillende afstanden de geluidsproductie over het hele spectrum registreerden. Daar bleek dat ze minstens 10 procent minder geluid produceerden bij alle windsnelheden. Zachte borstelharen zouden volgens Kuilboer wellicht nog beter presteren, maar die houden het waarschijnlijk niet de hele levensduur van een windmolen vol.

Reageer op dit artikel