nieuws

Kluitjesvolk

bouwbreed 647

Kluitjesvolk

Nederlanders klonteren steeds meer samen in en rond Amsterdam. Maar niet elk plekje in de buurt van de hoofdstad is geliefd: om te wonen.

Alle hens aan dek in de Randstad. Woningbouwers hebben het druk in en rond Amsterdam. Onderzoek van Bureau Louter voor Cobouw concludeerde het al: de zogeheten Noordvleugel (Noord-Holland, Utrecht en Flevoland) kent een enorme groei, leidend tot veel bouwproductie. De regio Amsterdam is al vijftien jaar het bouwhart van Nederland. Het grootste deel van Nederland kan niet in de schaduw staan.

“Productie gaat omhoog, maar behoefte stijgt harder”

Dat kluitjesvolkgedrag leidt tot nog meer behoefte aan woningen in de Noordvleugel. “De productie gaat omhoog, maar de behoefte stijgt harder”, vatte adviesbureau Rigo onlangs in de Monitor Woningproductie Noordvleugel 2016 de toestand samen.

Maar het ene plekje is het andere niet. Historische en dynamische steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem trekken meer mensen dan steden als Hoofddorp, Purmerend en Almere.

Ook Noordvleugel kent volksverhuizing

Bekijk ook

Bekijk ook
Het zijn niet alleen nieuwkomers die kiezen voor populaire plekken in de Noordvleugel als woonoord. Binnen de Noordvleugel is ook een volksverhuizing gaande. Zo verhuizen er per saldo meer mensen uit Flevoland dan dat erbij komen. Per saldo verdwenen 3200 mensen van het nieuwe land.

Dankzij de geboorte van nieuwe Flevolanders en de komst van buitenlandse migranten, waaronder Polen en vluchtelingen, groeit de bevolking echter nog net. De natuurlijke aanwas was vorig jaar 2500; het saldo buitenlandse migratie 3200.

Bevolkingsgroei zakt van 10.000 naar 2.000

Als je het over een langere periode bekijkt, was de bevolkingsgroei in Flevoland aan het begin van het nieuwe millennium rond de 10.000, en is die gezakt naar ongeveer 2.000 in de laatste jaren. Terwijl in Noord-Holland de bevolkingsgroei op 23.000 ligt en in Utrecht op zo’n 10.000.

Mensen stemmen met hun voeten, of – zoals u wilt – met verhuiswagens. Coen Teulings zei vorige week in Cobouw: “Bouwen in Almere is weggegooid geld.” Of dat waar is? De provincie heeft het tij in ieder geval tegen.

Reageer op dit artikel