nieuws

‘Gezond bouwen brengt plezier terug’

bouwbreed Premium 6

‘Gezond bouwen brengt plezier terug’

Het Cobouw Café van half december staat in het teken van duurzaamheid. Als het aan architect en bouwer Huub van Laarhoven ligt, komt de focus te liggen op gezond bouwen.

Om meer grip te krijgen op het eindproduct, besloot Van Laarhoven na zijn opleiding als architect ook een studie tot aannemer te volgen. Zijn specialiteit? Gezond bouwen, met architectuur als bindende factor. “De manier van denken in de bouw moet anders. Te veel berust de motivatie om duurzaam te bouwen op commerciële motieven. Maar als we niets doen, bestaan we als mens misschien nog maar honderd jaar.”

Schijn bedriegt. Hoe fatalistisch dit ook klinkt, Van Laarhoven is geen zwartkijker. “Het gaat om de bezieling. Er is niets tegen geld verdienen, maar het zal nooit de motor van innovatie zijn.”

In Boxtel werkt de architect (bekend van Ecodorp Boekel) aan een project met strobalen. Daarnaast werkt hij graag met hennep. Materialen probeert hij zo dicht mogelijk bij huis te halen. Niet uit Engeland, maar uit Brabant. Hennep? Strobalen? “We zijn met drie woningen bezig. Natuurlijk loop ik soms tegen muren aan. De overheid meekrijgen is daarom het belangrijkste. Elk materiaal moet gecertificeerd zijn. Voor hennep bestaan die certificaten in Nederland niet. Dat soort discussies is een groot probleem voor innovatie. Gelukkig zijn er ook wethouders die lef hebben.”

Als het om vernieuwing in de bouw gaat, moet vooral het onderwijs anders, betoogt Van Laarhoven. En als hij het voor het zeggen had, zou hij Nederland een menselijker aanzicht geven. “Architectuur en stedenbouw zijn vaak zo afgepast. Dat is echt jammer. Via het onderwijs moeten we creativiteit weer naar boven zien te krijgen.”

Elementaire zaken

Architectuur is naast goed drinkwater, voedsel en verse lucht van levensbelang, benadrukt de helende bouwer. Dat wordt nogal eens onderschat in zijn optiek. “Het is heel triest hoe we daar mee omgaan. Woon ik in een goede omgeving? Sta ik ’s morgens prettig op. Kom ik ’s avonds prettig thuis? Dat zijn hele elementaire zaken, waar we met zijn allen te weinig rekening mee houden. K leurgebruik. Materialen? Er staat niets over in het Energieakkoord. Mijn verhaal richting het nieuwe kabinet is dus: focus meer op gezondheid. Innoveren in de bouw, is gezond bouwen. Dat brengt ook het plezier terug bij bouwvakkers. Zo vaak zeggen ze op onze bouwplaatsen: wow, ik kan eindelijk weer eens een timmerwerk maken.”


Cobouw Cafébij u in de buurt

Cobouw trekt het land in met een reizende talkshow; het Cobouw Café. We gaan op zoek naar bouwhelden, mooie, lokale projecten en weken vastgeroeste discussies los. Wilt u dat wij naar uw dorp, provincie of stad komen? Neem dan contact op met Thomas van Belzen. Telefoon: 06 53 86 67 93. Mail: t.v.belzen@cobouw.nl. Aanmelden: www.cobouw.nl/cobouwcafe.

Agenda

Barneveld, Cobouw50-Café

Datum:Dinsdag 15 novemberThema: Top 50-bouwbedrijven en young Talents

Cobouw Café Limburg

Datum:23 november in Maastricht. Exacte locatie volgt.

Cobouw VerkiezingsCafé, van Zeer energiezuinig bouwen tot nul-op-de-meter

Datum en locatie:15 december, in Den Haag.

Wilt u ons Cobouw Café komen bezoeken dan kunt u zich aanmelden via

www.cobouw.nl/cobouwcafe

Reageer op dit artikel