nieuws

Eerste hulp bij zelfbouw

bouwbreed Premium 45

Eerste hulp bij zelfbouw
Marnix Norder, voorzitter Aedes

Markt en gemeenten spelen vaak slecht in op de latente vraag naar zelfbouw. Daarom begon oud-wethouder Marnix Norder zelf maar een ‘hulp-bij-eigenbouwbedrijf’. “De markt ligt aan onze voeten.”

Het is een doorsnee ochtend in ’s Gravenzande. Herfstbladeren op het toekomstige parkeerterrein, al is het zeker 30 graden. Marnix Norder is in gedachten verzonken en kijkt op zijn telefoon als de verslaggever komt aangelopen. “Vind je het goed als ik dit nog even afhandel?”

Veel baksteen. ‘Bewaking voor tijdelijk gebruik’, staat op posters te lezen. Het oude gebouw achter hem is verlaten. Overblijfselen van getekende varkentjes en boompjes verraden dat dit ooit een school was. Meer dan een eeuw lang. Woningen komen er nu. Zeventien om precies te zijn. Steenvlinder, het bedrijf van Norder en zijn compagnon Hans Sparreboom, doet het voorbereidende werk. De koper die een ‘eenheid’ koopt, bouwt het zelf naar eigen inzicht af.

“Wij zorgen dat het klusklaar is”, legt Norder uit als hij weer toegang heeft tot de PWA. Of beter gezegd. De Prins Willem- Alexanderschool (1910). “Ze hebben de sloten vervangen. Ik heb nu weer de goede sleutel.”

Klusklaar? Het is minder makkelijk dan het lijkt. “Je moet iets realiseren dat past bij de koper en waar hij zelf mee aan de slag kan. En je moet heel goed uitleggen wat er mogelijk is. Zo doen wij al het leidingwerk en voeren de benodigde onderzoeken uit, zodat de koper niet voor allerlei onaangename verrassingen komt te staan. Het dak van de gymzaal vervangen wij in dit geval ook.”

Vergunningen zijn goeddeels geregeld als de koper eenmaal aan de slag gaat. De koper bouwt zelf, of schakelt een bouwbedrijf in, dat maakt niet uit. Norder: “Ze kunnen ook met ons verder. Wij hebben al ontwerpen laten maken van de mogelijkheden.”

Uniek wonen, kan hier zeker. Zo lenen de twee oude douchecellen, met gang en binnenplaats, zich ‘uitstekend’ voor een riant appartement. Terwijl de gymzaal in vieren wordt opgedeeld. Norder: “Het is qua hoogte net mogelijk om hier twee verdiepingen bij te maken.”

Soms zijn er beperkingen. Bijvoorbeeld bij de raampartij van de gymzaal aan de achterzijde. “Die moeten geblindeerd worden, om de privacy van de mensen die daarachter wonen te beschermen.”

Ambassadeur

Zijn ‘hulp-bij-zelfbouwbedrijf bestaat nog maar kort. Dit is zijn eerste project. Maar zeker niet het laatste. Met negentien gemeenten is hij in gesprek. “Er is gewoon ontzettend veel vraag naar”, spreekt Norder uit eigen ervaring. Hij was ‘ambassadeur Eigenbouw’ van minister Blok en timmerde als wethouder ook flink aan de weg met kluswoningen.

“Waar het aan ontbreekt is knowhow bij gemeenten. Zij zijn niet ingericht op het bedienen van particuliere kopers. Wij stappen met Steenvlinder in die markt. Het ligt voor onze voeten. Wij rapen het op.”

Potentiële zelfbouwers ontzorgen. Daar komt het volgens Norder allemaal op neer. Er komt veel bij kijken, weet Norder die “zelf een enorme klusser” is. “Ik heb voor mezelf een oude boerderij opgeknapt. Wel met hulp van een aannemer die wonderen verrichtte. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Je moet een doorzetter zijn, én ondernemend.”

Verdienmodel

Verlekkerd kijkt hij naar Oostenrijk waar 90 procent van de inwoners zelf zijn woning bouwt. “En Belgen zijn met bakstenen in hun maag geboren. Maar ik weet zeker dat één op de drie Nederlanders binnen afzienbare tijd ook zelf zijn huis ontwikkelt.”

Onderzoeken, voorbereiden, meedenken. Daar zit zijn verdienmodel. “Vooral het teken- en rekenwerk is tijdrovend.” Hij loopt over de vloer in de gymzaal. “Voor een kantoor aan huis zou ik die laten liggen”, mijmert Norder. “Wie heeft dat nou?”

Niet elk oud gebouw is geschikt voor zelfbouwinitiatieven, stelt Norder. “Nooit” zal hij gaan voor gebouwen in de middle of nowhere. “En er moet hoe dan ook parkeergelegenheid zijn. Veel oude scholen zijn daarom uitermate geschikt voor dit soort projecten.”

Een gymzaalkluskavel is al te krijgen vanaf 65.000 euro. Maar er zijn ook duurdere varianten. Het ligt er maar net aan welk stukje school je koopt. “De belangstelling is groot”, vertelt Norder enthousiast. “De verkoop moet nog beginnen, maar nu al hebben zich 99 mensen gemeld voor zeventien eenheden.”

Er is een soort honger naar zelfbouw, neemt Norder waar. Hoe succesvol zijn bedrijf wordt? Hij durft het niet te zeggen. “Bovenal doe ik dit omdat ik hier energie van krijg en omdat ik dit leuk vind. Maar om eerlijk te zijn. Ik zoek nog wel investeerders om meer meters te kunnen maken. De financiering doen we namelijk grotendeels via crowdfunding.”

Spannend? Nee hoor, besluit Norder. “Het is juist gaaf.” Nog even dan over de naam van het bedrijf. Steenvlinder? ‘‘Een vlinder doet alles zelf als hij van een rups een vlinder wordt. En steen verwijst naar bouwen. Kortom, Steenvlinder. Een unieke, zelfbedachte naam.”CV

Marnix Norder

Geboorteplaats: Zaandam, 3 mei 1965

Functies: Wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie gemeente Den Haag (tot en met 2014), lid van het college van Gedeputeerde Staten Den Haag (Mobiliteit, Bestuurlijke Zaken), beleidsmedewerker VROM)

Nevenfuncties: Ambassadeur Expertteam Eigenbouw voor ministerie Binnenlandse Zaken, voorzitter Stichting Hoogbouw. Als wethouder propageerde hij de compacte stad.politieke partij: PvdA

Bijzonderheden: Als wethouder in Den Haag was Norder sinds 2008 actief met eigenbouw. Hij stimuleerde de bouw van kluswoningen en eigenbouw op kavels. In 2015 richtte hij samen met Hans Sparreboom het ‘eigenbouwbedrijf’ Steenvlinder op.

Reageer op dit artikel