nieuws

Bouwmaterialenhandel hangt groeivertraging boven het hoofd

bouwbreed Premium 13

Bouwmaterialenhandel hangt groeivertraging boven het hoofd

Bijna driekwart van de groothandelaren in bouwmaterialen verwacht dit jaar een lagere stijging van de omzet. Gemiddeld zal de groei 4 procent bedragen. Dat is een halvering ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van Koninklijke Hibin, de brancheorganisatie voor de bouwmaterialenhandel.

De omzetstijging doet zich voor in alle productgroepen, maar is het grootst voor afbouwmaterialen. Van de bedrijven die daar in handelen rekent 62 procent dit jaar op meer omzet dan afgelopen jaar. In het segment hout- en plaatmaterialen ligt dat percentage op 57, bij ruwbouwmaterialen op 54 procent.

Bij installatiematerialen en ijzerwaren en gereedschappen verwachten respectievelijk 42 procent en 44 procent van de handelaren groei.

Omzetgroei minder groot dan eerder verwacht

Hoewel het merendeel van de bouwmaterialenhandelaren een omzetstijging verwacht, zien de bedrijven wel lichte groeivertraging. In maart werd al aangenomen dat de groei van 8,6 procent in 2015 zou terugvallen naar ruim 5 procent. Inmiddels wordt rekening gehouden met 4 procent groei.

De verkoopprijzen zullen in de komende maanden licht stijgen, verwacht 40 procent van de ondernemers in de branche. De meeste bedrijven verwachten overigens dat de inkoopprijzen ook zullen toenemen. Waarschijnlijk ook harder dan de verkoopprijzen. De huidige margedruk zal daardoor blijven bestaan.

Werkgelegenheid neemt vooral in het westen toe

Niettemin gaat meer dan de helft van de groothandelsbedrijven er van uit komende maanden extra werknemers aan te zullen nemen. De groei van de werkgelegenheid zal zich vooral in het westen voordoen. Daar voorziet 63 procent van de bouwmaterialenhandelaren groei van het personeelsbestand.

Als grootste bedreiging voor de toekomst noemt 47 procent van de ondernemers nieuwe toetreders in de retail, zoals Hornbach en Bauhaus.

Reageer op dit artikel