nieuws

Autarkische stuw ontketent kleine revolutie in Ommeren

bouwbreed Premium 44

Autarkische stuw ontketent kleine revolutie in Ommeren

In Ommeren draait sinds deze week deze plastic stuw die volledig geautomatiseerd, zelfvoorzienend en zelflerend is. Dure betonnen constructies zijn onnodig en de stuw wekt ook nog eens zelf groene stroom op.

Waterschap Rivierenland heeft de primeur: Deze stuw heeft geen dure betonconstructie of ijzeren vijzels, maar bevat hergebruikte materialen en een slim waterrad voor het opwekken van groene waterkracht. Hiermee wordt hernieuwbare energie opgewekt en CO2 bespaard. Er zijn in Nederland 35.000 geregistreerde stuwvakken waar deze kleinschalige waterkracht zou passen en het waterschap heeft dan ook hoge verwachtingen van de nieuwe vinding.

Stuw in recordtijd gebouwd

Het waterschap, de startup EQA-Projects BV, studenten en anderen hebben deze stuw in een recordtijd van driekwart jaar ontwikkeld en laten maken door lokale marktpartijen. De prefab inbouw-stuw van gerecycled plastic die door middel van waterkracht groene energie opwekt. De EQA-stuw is revolutionair ten opzichte van de traditionele stuw omdat deze volledig geautomatiseerd, zelfvoorzienend en zelflerend is. De stuw is uitgerust met meet- en sturingsapparatuur voor effectief en voordelig waterbeheer en is online gekoppeld aan het waterschap.

Reageer op dit artikel