nieuws

Techniek uit het zicht

bouwbreed 13

Techniek uit het zicht

De techniek in een nieuw museum is voor een installatiebedrijf al een grote uitdaging. Maar de eis van de opdrachtgever bij museum Voorlinden was: zorg dat de installaties in het museum onzichtbaar zijn. Een creatieve uitdaging voor technisch dienstverlener Kuijpers.

Ze bestaan nog, rijke industriëlen die hun kunstverzameling onderbrengen in een eigen museum. Joop van Caldenborgh is eigenaar van chemiebedrijf Caldic, maar waarschijnlijk bekender van zijn immense verzameling moderne en hedendaagse kunst. Een deel van die werken wordt nu permanent tentoongesteld in museum Voorlinden. 

Onderkelderd

Vooral het dak van het nieuwe gebouw valt op. Het bestaat uit duizenden transparante buisjes die deels kunnen bewegen naar het licht, en voor een natuurlijke lichtval moeten zorgen. Maar wat niet zichtbaar is, is de enorme hoeveelheid techniek die nodig is in een tentoonstellingsruimte met gevoelige kunstvoorwerpen. Om die ruimte te bieden is het museum bijna helemaal onderkelderd. “Daarin zijn onder andere de luchtbehandelingskasten, klimaatregulering, leidingen en E-installaties weggewerkt”, zegt Sander Ermers, projectleider meet- en regeltechniek namens Kuijpers. “Via de vloergoten en de wanden worden die naar de ruimtes in het museum gebracht. Want dat was een eis van de opdrachtgever: geen knopjes, meters en buizen in het zicht.”

Een deel van de installaties is zelfs helemaal uit het gebouw gehaald. “Een stukje verderop staat, tussen de bomen, nog een losstaand energiegebouw. Dat is eigenlijk een grote traforuimte met een spanningsverdeler en warmtepompen en cv-ketels”

Oplossingen

De technisch dienstverlener zocht zelf naar creatieve oplossingen om aan de strenge eisen te voldoen. “Zelfs de sensoren voor de luchttemperatuur konden we niet in de ruimte zelf aanbrengen. Die zitten nu ook in de kruipruimte. De lucht in de ruimte wordt door een onzichtbare buis in de wand naar die sensoren geleid.” 

De bouw zelf is voorspoedig gegaan. “Opdrachtgever Van Caldenborgh was bijna dagelijks op de bouw te vinden. Hij was uitermate tevreden over het geleverde werk.”
Het project was uitdagend, maar volgens Ermers is het niet zo dat andere projecten saai zijn in vergelijking. “Dit is een prachtig vak, waarin altijd weer wat nieuws gebeurt. Als het saai zou zijn, was ik allang wat anders gaan doen.”  Project: Museum Voorlinden Wassenaar 
Opdrachtgever: Joop van Caldenborgh 
Aannemer: Cordeel
Ontwerp: Kraaijvanger Architects 
Installaties: Kuijpers
Engineering: Arup
Constructie: Pieters Bouwtechniek
Bouwtijd: circa 24 maanden

Reageer op dit artikel