nieuws

Met warmtewisselaar gegarandeerd ijsvrij

bouwbreed 10

Met warmtewisselaar gegarandeerd ijsvrij

Het fietspad langs de Bovenbuurtweg in Ede ligt boven op de stadsverwarming. De lekwarmte van de leidingen in de grond wordt met een warmtewisselaar naar boven gehaald. Daardoor vriest het fietspad nooit op en is het altijd begaanbaar.

1. Gladde ketting zonder drempels

Easypath is een concept van grote betonnen platen die worden gekoppeld door wiggen. Door het grote oppervlak en de koppeling verzakken de platen niet, maar vormen ze een soort schakelketting. Het overbrugt hoogteverschillen, is bestand tegen wortelopdruk en sluit gevaar op vervelende drempels uit. Ook op een slappe bodem.

2. Stadsverwarming

Het nieuwe fietspad in Ede ligt boven op het nieuw aangelegde warmtenetwerk, dat werkt met water met temperaturen van rond de 100 graden Celsius. De buizen zijn goed geïsoleerd, maar verliezen nog wat warmte naar de ondergrond. Helaas liggen ze net te diep om de platen van Easypath voldoende op te warmen. In dat geval zou er nooit meer gestrooid hoeven worden om gladheid te bestrijden.

3. Warmtelussen

Daarom heeft Easypath warmtelussen in de bodem gelegd, zo’n 15 centimeter boven de stadsverwarmingsbuizen. “Die pikken de warmte als het ware op”, aldus Easypath-directeur Job van Roekel, “om deze weer af te geven aan de betonplaten waarin kunststofslangetjes zijn ingestort als warmtewisselaar. Zo wordt voorkomen dat de temperatuur van het fietspad onder de 4 graden Celsius zakt.”

4. Ook met riool

De ‘verwarming’ gaat alleen aan als het nodig is. Dat wordt bepaald met behulp van vocht- en temperatuursensoren langs het fietspad in combinatie met de weersverwachting. Leerlingen van ROC A12 testen en monitoren de werking van het fietspad. Van Roekel verwacht in de nabije toekomst vergelijkbare systemen te leveren die gebruikmaken van de (rest)warmte van het riool. Dan liggen de warmtelussen wel direct op de leiding en spiralen eromheen.

Reageer op dit artikel