nieuws

Eerste ‘circulaire hotspot’ in Haarlemmermeer

bouwbreed Premium 140

Eerste ‘circulaire hotspot’ in Haarlemmermeer

Nederland zet de eerste belangrijke stap naar versnelling van circulaire innovatie. In de ‘Valley’ komen bedrijfsleven, wetenschap en overheid samen om aan circulaire vraagstukken te werken. Een wereldwijde primeur voor Nederland.

Valley is een initiatief van VolkerWessels, Delta Development Group en Reggeborgh Groep. Ze werken nauw samen met partijen als William McDonough (geestelijk vader van Cradle-to-Cradle), de Ellen MacArthur Foundation, Schiphol Area Development Company (SADC), Schiphol, gemeente Haarlemmermeer en Netherlands Circular Hotspot.

Met meer dan 20.000 vierkante meter ruimte faciliteert de ‘circulaire business development hub’ belanghebbenden nieuwe ideeën, technologieën, financieringsconstructies en businessmodellen te ontwikkelen. Alle benodigde voorzieningen zijn aanwezig: van werk- en ontmoetingsplekken, tot zogeheten maker spaces, fab labs en pilot plants

Innovatieproeftuin Valley onderdeel van Nederland circulair in 2015

Innovatiemotor

Volgens de initatiefnemers geldt de proeftuin als belangrijke aanjager voor circulaire innovaties. “Valley is de circulaire innovatiemotor voor de Amsterdamse Metropoolregio, de regionale economie is de economische motor die de innovatie drijft”, aldus Coert Zachariasse, CEO van Delta Development Group. Het sluit aan bij de Kabinetsambitie ‘Nederland Circulair in 2050’, waarin het onder andere de transitie naar een circulaire economie wil aanjagen.

De nationale proeftuin geeft ook de mogelijkheid ‘eenvoudig’ te verbinden met nieuwe hotspots in de rest van de wereld, verzekert de Amerikaanse architect William McDonough.

Valley Bèta

Valley wordt op vijf kilometer van luchthaven Schiphol gerealiseerd. Het moet in de tweede helft van 2017 operationeel zijn. Tot die tijd kunnen geïnteresseerde organisaties terecht bij Valley Bèta, een speciaal omgebouwde hoeve in Hoofddorp. Bij ‘Valley in het klein’ kunnen partijen nu al werken aan circulaire projecten.

Reageer op dit artikel