nieuws

Doorbouwen in crisistijd

bouwbreed 25

Doorbouwen in crisistijd

Tijdens de crisis investeerde Oosterhout in de bouw. “Daar kan het kabinet wat van leren”, stelt CDA-wethouder Marcel Willemsen.

Hardlopers zijn doodlopers. Zwemmers niet. Met het college deed hij onlangs mee aan de triatlon. Marcel Willemsen zwom. Vroeger speelde hij waterpolo, vandaar. Dat is toch die sport dat je elkaar onder water trekt? “Nee, het is absoluut niet gemeen. Als iemand de bal vasthoudt, mag je hem inderdaad onder­duwen. Maar mijn specialiteit was de pass, ik was spelverdeler.”

Wethouder Willemsen is zoon van een aannemer. Nog maar kort na zijn aanstelling in Oosterhout kwam hij erachter dat het toch verschillende werelden zijn, met andere wetten. De aanbesteding van een zwembad moest over toen bleek dat de wethouder getelefoneerd had met één van de bouwers.

Motie van afkeuring

“Ik kreeg een motie van afkeuring”, zegt Willemsen. “Maar uiteindelijk leverde het nieuwe plan van eisen een beter product op. Alle partijen hebben ervan geleerd. Ik? Dat ik mijn mobiele nummer niet aan iedereen moet geven. De aannemer belde mij. Ik heb een nieuw nummer.”

Praktijkman

Toch blijft hij een praktijkman. Handen uit de mouwen, was tijdens de crisis niet voor niets zijn credo. Met startersleningen en investeringen werd er in de Brabantse gemeente doorgebouwd. “We zijn geen spaarpot als overheid.” Toegegeven, zijn gemeente had een voordeel, hoefde niet af te waarderen op grondposities. Alleen bij concrete projecten kocht Oosterhout grond aan. “Daardoor konden wij ook gewoon door. Geluk? Het is beleid.”

Naast dat nieuwe, overdekte zwembad werd het theater vernieuwd, de bibliotheek aangepakt, er kwamen parkeergarages, woningen. “Het heeft ons veel aanbestedingsmeevallers opgeleverd.”

Inhaalslag

Niet dat Oosterhout met 55.000 inwoners nu op zijn lauweren kan rusten. Sterker nog, de productie van woningen moest omhoog. De inhaalslag is dit jaar ingezet, maar ook komend jaar moeten er zeker vijfhonderd woning worden gebouwd. Daarna mag het tempo halveren. “Tot 2024 hebben we tweeduizend woningen nodig. Veel daarvan is sociale huur, maar er komen ook beleggershuurwoningen. Ik verwacht dat het goed komt. In tegenstelling tot buurgemeenten mogen wij ons gelukkig prijzen met de corporaties hier.”

Het gaat zo goed, we hebben zelfs extra bouwambtenaren nodig

Nieuwbouw, een nieuw bedrijventerrein met bijbehorende infrastructuur, herstructurering. De toekomst van Oosterhout ziet er florissant uit als we Willemsen mogen geloven. “We zien steeds meer ambachtelijke bedrijven terugkeren in de binnenstad. Het gaat zo goed dat we zelfs extra bouwambtenaren nodig hebben. Vier om precies te zijn. We zitten gewoon in een economisch sterke regio. Als periferie van de Randstad hebben we al jaren een opvangfunctie. Ons geheim? Met name de locatie en onze multimodaliteit. Met snelwegen en niet te vergeten onze kanalen.”

Teruggefloten

Maar waar gehakt wordt, vallen ook spaanders. Begin augustus floot de Raad van State de gemeente Oosterhout terug om een plan voor 233 woningen. De schade valt mee, volgens wethouder Willemsen. “Het project staat niet op losse schroeven. Wel hebben we een duidelijke opdracht van de Raad van State gekregen. We moeten iets extra’s doen met een belangrijke verkeersader langs de nieuwe wijk.”

Willemsen is een echte Oosterhouter. Hij ging even weg, maar keerde terug. Bourgondisch, smaakvol en veel horeca – zo laat Oosterhout zich volgens de optimistische vader van drie kinderen het best omschrijven. “Ik heb iets met de stad. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Het is gewoon prettig wonen hier. Dicht bij de natuur, de Efteling en Beekse Bergen. Al hebben we hier nog steeds geen treinstation.”

Oosterhout eerst eten

BAM bedacht jaren geleden een plan om langs de A27, tussen Utrecht en Breda, een spoorlijn aan te leggen. Als je de weg toch verbreedt, neem dan direct de spoorlijn mee. Het ontbreekt echter aan geld. En dus blijft de leus ‘Oosterhout eerst eten’ de gemeente achtervolgen.

Willemsen: “Op die manier zijn we ooit het treinstation misgelopen. Een 19de-eeuws gemeentebestuur was te vroeg voor de afspraak met de minister in Den Haag. Toen zijn ze eerst een hapje gaan eten. Maar toen ze terugkwamen was het treinstation al vergeven aan Gilze-Rijen.”

Investeringsspirit

Het verleden is het verleden. De toekomst laat zich soms nog w é l sturen. Wat dat betreft kan een volgend kabinet veel leren van de investeringsspirit in Oosterhout, besluit Willemsen. “Als ik minister was zou ik heel goed kijken naar Nederland als geheel. Kom bijvoorbeeld met stimuleringsregelingen voor krimpgebieden, zodat slopen ook echt een optie wordt. Een nationaal bouw- en sloopprogramma? Nou, dat zou misschien weleens het slotstuk kunnen zijn. Wat is kansrijk en wat is kansloos? Benoem dat en handel daarnaar en laat de kanslozen niet in de steek. Als ik iets geleerd heb, als zoon van een aannemer die op vierjarige leeftijd stenen aangaf aan metselaars, dan is het wel dat je altijd moet blijven doorbouwen. Want bouwen houdt nooit op.”Zwembadtender

Het aanbesteden van een nieuw zwembad gaat wel vaker gepaard met gedoe. Dat de procedure in Oosterhout opnieuw moest is geen unicum. Zo bepaalde de rechter in 2014 dat de aanbesteding van een nieuw te bouwen zwemparadijs in Kampen niet eerlijk was gegaan. Krap een jaar later mislukte ook de aanbesteding van een nieuw te bouwen sportcomplex in Hilvarenbeek. De enige bieding bleek uiteindelijk ongeldig, bij gebrek aan handtekeningen.

Reageer op dit artikel