nieuws

‘Stroomversnelling mislukt’

bouwbreed 108

‘Stroomversnelling mislukt’

Te weinig samenwerking, te hoge kosten, targets die niet worden gehaald. De Stroomversnelling, een samenwerkingsverband van bouwbedrijven, corporaties en leveranciers om meer dan honderdduizend woningen in 2020 Nul-op-de-Meter te krijgen is mislukt, zegt Wim van den Bogerd, CEO bij Klimaatgarant en Itho Daalderop én lid van de Stroomversnelling.

Een groeiend gezelschap van bouwbedrijven, gemeenten, corporaties en leveranciers werkt sinds 2013 samen om huurwoningen zo te renoveren dat er geen energierekening meer overblijft. Het uiteindelijk doel is 111.000 huurwoningen energieneutraal te maken voor 2020.

Het gaat niet goed met het veelbelovende programma, signaleert Wim van den Bogerd, topman bij Itho Daalderop (leverancier van binnenklimaatsystemen) en sinds oktober 2014 lid van de Stroomversnelling. “De Stroomversnelling is eigenlijk mislukt. In de verste verte halen we de targets niet.”

Renoveren van oude woningen is gewoon duur

De CEO van Klimaatgarant wijst vooral op te hoge kosten. “Het renoveren van oude woningen is gewoon duur. Nee, dat is niemand zijn schuld, het is gewoon heel lastig. Ongetwijfeld zullen er nog stappen gezet worden. Alleen is iedereen te optimistisch geweest. Zo van, dat gaan we wel even doen. Op dit moment is het gewoon niet rendabel.”

Processen

Het is nog geen 2020. De doelstelling van de Stroomversnellers kan nog altijd worden waargemaakt. Van den Bogerd: “Misschien. Maar dan moeten de industriële partners wel meer gaan denken in processen. En van samenwerking tussen de partijen is ook nog veel te weinig sprake. Bijna iedere bouwer vindt het wiel voor zichzelf uit en is met zijn eigen clubje bezig.”

Qua aantallen lopen we inderdaad achter

Tien corporaties en bouwbedrijven ondertekenden de Stroomversnelling op 20 juni 2013. Voor 2017 zouden er 11000 woningen onder handen worden genomen, de teller staat op ongeveer 700. “Qua aantallen lopen we inderdaad achter”, erkent Leen van Dijke, voorzitter van de Stroomversnelling. “Maar dat wil niet zeggen dat de dingen mislukt zijn. Het aantal betrokken corporaties, bouwbedrijven en fabrikanten is doorgegroeid naar zestig en bovendien geniet de Stroomversnelling inmiddels ook internationale belangstelling.”

Tevreden

Van Dijke is het met Van den Bogerd eens dat de kosten verder omlaag moeten. “Maar mogen we niet ook een beetje tevreden zijn? Bouwbedrijven hoeven geen geld meer bij te leggen. Na de zomer verwachten we dat het aantal opdrachten snel zal groeien. Veel corporaties hebben gewacht op de wettelijke kaders die investeringen in Nul op de Meter woningen rendabel maken.”

In bewoners-communicatie moeten nog veel slagen worden gemaakt

Begin oktober komen alle partijen van de Stroomversnelling bij elkaar om de tussenbalans op te maken. In dat licht begrijpt Van Dijke de kritische opmerkingen van de topman van Itho Daalderop wel. “Het delen van kennis moet beter, het proces is nog lang niet wat het moet zijn en ook op het gebied van bewonerscommunicatie moeten nog veel slagen worden gemaakt. Daarnaast zijn we te weinig zichtbaar en vieren we onze successen te weinig. We klappen met onze handen in de zakken.” 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels