nieuws

Stratenmaken wordt lopendebandwerk

bouwbreed Premium 208

Stratenmaken wordt lopendebandwerk

Geen shovels en kippers maar lopende banden voedden de machine die een wijk in Dedemsvaart opnieuw bestraatte. Een paar minuten nadat ze waren losgebroken legde de Roadprinter de klinkers al weer op het geprofileerde zandbed.

1 Geen kapotte knieën meer

De bestratingsmachine is inmiddels een vertrouwde verschijning in stratenmakersland. Hij betekent vooral een enorme verbetering van de arbeidsomstandigheden voor stratenmakers. Die kunnen staand achterop hun werk doen en de stenen in het juiste verband leggen. Geen kapotte knieën meer of versleten ruggen.

2 Minder overlast

Meestal moeten straten nog wel van kruispunt tot kruispunt worden afgezet en rijden er shovels en kippers door de wijk die de stenen uit de straat halen en omrijden om de machine te voeden. Voor een wijk in Dedemsvaart besloten aannemers Van Gelder en Klaas Kooiker en de leverancier van de Roadprinter om een stap verder te gaan en de overlast voor omwonenden verder terug te dringen.

3 Lopende band

Daarvoor zetten ze lopende banden in die voor de bestratingsmachine uitrijden. Een kleine shovel kiepert de opgebroken stenen in een bak die ze schoontrommelt voordat ze op een lopende band vallen. Die band voert ze naar de bestratingsmachine 30 meter verderop. De klinkers gaan volgens Klaas Kooiker letterlijk “hier eruit en een stukje verderop, meteen er weer in.”

4 Ook rioolwerkzaamheden

In de tussenliggende tijd wordt nieuw zand aangebracht, het profiel verdicht en geprofileerd en worden de aansluitingen voor de straatkolken verzorgd. In Dedemsvaart hoefde het riool niet vervangen te worden, maar Kooiker kan zich goed voorstellen dat dat in de toekomst ook wordt meegenomen. “Dan hebben we wel wat meer ruimte nodig en moeten we dus beschikken over meer stukken rails. In plaats van 30 meter moet er dan bijvoorbeeld 60 meter wegdek open en schuift een iets langere werktrein gestaag door de straat. Bijna geluidloos, want het nieuwste model van de roadprinter is elektrisch aangedreven.”

Reageer op dit artikel