nieuws

Wil de echte van Ruysdael nu opstaan?

bouwbreed Premium 59

Wil de echte van Ruysdael nu opstaan?

Van Ruysdael verwierf roem met de introductie van isolerend enkelglas. Begin dit jaar werd het bedrijf failliet verklaard. Oprichter Michel Trompert likt zijn wonden. “Als je iets goeds doet, zijn er kennelijk kapers op de kust.”

In een knus kantoor, hartje Den Haag, pakt Michel Trompert een boekwerkje van tafel. “In 2007 werd Van Ruysdael uitgeroepen tot één van de meest innovatieve bedrijven van Nederland”, zegt hij al bladerend. Als hij gevonden heeft wat hij zocht, de pagina met een foto van hemzelf, stopt hij en verzucht dan: “Dat was nog geen tien jaar geleden.”

Hoe anders is de situatie nu. Begin dit jaar werd Van Ruysdael failliet verklaard. En alsof dat nog niet erg genoeg is, is hij maanden later ook nog eens verwikkeld in een rechtszaak met de ondernemer die het faillissement van zijn onderneming aanvroeg: Robert Nissink, eigenaar van Nissink Business Glass (NBG) uit IJsselmuiden.

Bij de pakken neerzitten deed Trompert niet. Hij kocht na het faillissement zijn bedrijf terug van de curator en is inmiddels weer vol in productie.

“Het is eigenlijk ongelooflijk wat mij is overkomen”, zegt Trompert als hij de afgelopen jaren nog eens de revue laat passeren. Hij verhaalt over de machtige glasindustrie die hem jarenlang en op alle mogelijke manieren heeft tegengewerkt. Over bedrijven die uit waren op zijn uitvinding; enkel glas dat er niet alleen monumentaal uitziet, maar net als dubbelglas ook nog goed isoleert. En over pogingen van diezelfde ondernemingen om hem voorgoed uit de markt te drukken.

“Kennelijk is het zo dat als je in Nederland iets goeds hebt bedacht, er kapers op de kust zijn die werkelijk geen enkel middel onbenut laten om hun zin te krijgen”, concludeert Trompert.

Eén van die ‘kapers’ is volgens hem NBG-directeur Robert Nissink, de man die jarenlang het isolatieglas leverde dat Trompert in binnen- en buitenland verkocht. Eind vorig jaar vroeg Nissink het faillissement aan van Van Ruysdael. Nissink had op dat moment nog ruim 180.000 euro tegoed van Trompert, zijnde openstaande facturen voor geleverd isolerend enkelglas.

Geld verdienen

Trompert werd volkomen verrast door de stap van Nissink. Ja, er waren problemen ontstaan over leveringen en betalingen, maar alle plooien waren volgens hem net weer gladgestreken. “Besloten was juist om er samen weer vol voor te gaan. Samen geld verdienen.”

Ronduit woedend is Trompert als hij verneemt dat Nissink vla k voor het bankroet de merknaam van Van Ruysdael heeft bemachtigd. “Pas toen realiseerde ik me dat het niet om het geld ging, maar dat het faillissement een vooropgezet plan was. Een plan om mijn bedrijf, product en filosofie in handen te krijgen.”

Nu, bijna vijf maanden later, vechten de voormalige zakenp artners een juridische strijd uit over wie de naam Van Ruysdael mag gebruiken. Voor Trompert is het simpel: Nissink heeft de merknaam, maar niet de handelsnaam.

“De fout die Nissink maakt, is dat hij de merknaam koppelt aan de handelsnaam. Maar dat is onterecht. Aan de merknaam alleen heeft hij niets. Ja, die kan hij in een kluis stoppen.”

Rechtbank

Eind augustus doet de Haagse rechtbank uitspraak in het gesc hil. Trompert hoopt dat hij zich vanaf dan weer volledig kan concentreren op zijn Van Ruysdael.

“Weet je wat het is? Ik heb een missie. Overal in het land zie ik gebouwen voorzien van dubbel glas. Behalve dat dat esthetisch niet altijd fraai is, is het vooral heel slecht voor de gezondheid van de mensen die erin werken of wonen. Ik ben voor isoleren, maar tegen overisolatie. Dat heb ik altijd uitgedragen en wil ik blijven doen. Met Van Ruysdael-glas blijft het binnenklimaat gezond en blijft de wa rmte binnen. Bovendien, ook niet onbelangrijk, houdt het onze bestaande bouw fraai.”

‘Michel Trompert manoeuvreert zich onterecht in rol slachtoffer’

NBG-directeur Robert Nissink vindt dat Michel Trompert zich ten onrechte in de rol van slachtoffer manoeuvreert. Volgens hem stopte de Van Ruysdael-oprichter destijds bewust met het betalen van rekeningen. “Die truc heeft hij in het verleden al vaker uitgehaald. Hij hoopt dan op een faillissement zodat hij zonder schulden weer door kan. Daarom had hij de merknaam destijds ook ondergebracht in een stichting.”Nissink noemt de handelwijze van Trompert asociaal en immoreel. “Als je mij willens en weten belazert, vind ik dat erg. Dan speel je met vuur. Ik zie het nu als mijn taak om Michel te stoppen. Hij gedraagt zich al jaren als een parasiet.”De merknaam Van Ruysdael kocht Nissink met het doel er geld mee te verdienen. “Maar mag ik misschien? Ik heb flink geïnvesteerd in Van Ruysdael. En er staat nog steeds 180.000 euro open. Dat wil ik terug. Bovendien zit ik nog met een enorme voorraad van de authentieke monumentale beglazing.” Nissink geeft Trompert alle credits voor het bedenken van isolerend enkelglas, maar noemt hem verder een waardeloze ondernemer. “Vergeet ook niet dat het al weer vijftien jaar geleden is dat hij Van Ruysdael-glas introduceerde. Inmiddels zijn er veel soortgelijke producten op de markt. De vettigheid is er dus wel een beetje af.”

Reageer op dit artikel