nieuws

Tilburg schuldig aan fataal zwembadongeval

bouwbreed 11

Tilburg schuldig aan fataal zwembadongeval

De gemeente Tilburg is schuldig aan het fatale ongeval in zwembad de Reeshof, eind 2011, waarbij een vijf maanden oude baby om het leven kwam.

Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald. De gemeente kreeg de hoogst mogelijk boete opgelegd van 76.000 euro. Het Openbaar Ministerie had een geldstraf van 60.000 euro geëist.

In november 2011 viel in het zwembad een geluidsbox naar beneden. Daarbij werd de baby dodelijk getroffen. De moeder van het kind raakte gewond.

De rechtbank vindt dat de gemeente “grovelijk onachtzaam en nalatig” heeft gehandeld. Zo was het al maanden bekend dat de bouten waarmee de luidspreker aan het plafond was bevestigd, vervangen moesten worden vanwege roestvorming.

Hoewel de rechters er van uit gaan dat de gemeente het “afschuwelijk ongeval” ook niet heeft gewild, constateren zij wel dat Tilburg de organisatie niet goed op orde had. “Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden waren onduidelijk en versnipperd over verschillende afdelingen. Daardoor was er te weinig oog voor veiligheid.”

De gemeente voerde tijdens de behandeling van de zaak geen inhoudelijk verweer. Met ouders van het slachtoffer is reeds een schikking getroffen.

Reageer op dit artikel