nieuws

‘Nieuwe bouwwet haalbaar met twintig procent lagere leges’

bouwbreed 7

‘Nieuwe bouwwet haalbaar met twintig procent lagere leges’

De extra kosten die de ‘privatisering’ van het bouwtoezicht met zich meebrengt, kunnen onschadelijk worden gemaakt met een korting van twintig procent op de leges.

Dat valt op te maken uit een nota van minister Blok over de Wet kwaliteitsborging bouw. Marktpartijen hebben hem daar op gewezen.

Of die korting er ook gaat komen is echter niet zeker. De minister noemt dat wel “voor de hand liggend”. Om lagere leges bij wet te kunnen afdwingen, rekenen Haagse bronnen op voorstellen van de Tweede Kamer.  

De Wet kwaliteitsborging bouw rekent af met de preventieve bouwplantoets en introduceert het opleverdossier. Met het nieuwe bouwstelsel wordt ook de toezichtstaak van de gemeente een stuk beperkter.

In de plaats van de klassieke bouw- en woningtoezichthouders bij gemeenten komt er een landelijke toelatingsorganisatie. Die zal in de nabije toekomst bepalen of een bouwer zijn kwaliteitscontrolesysteem op orde heeft.

Alternatief  

Die nieuwe toelatingsorganisatie roept bij veel politieke partijen vragen op. Zij maken zich vooral zorgen over te hoge kosten. Tegenstanders proberen achter de schermen de handen op elkaar te krijgen voor een alternatief plan zonder toelatingsorganisatie.

Volgens hen is dat alternatief “stukken eenvoudiger”, neemt de “toeleverende bouw daarin zijn eigen verantwoordelijk door de aannemer en de consument te ontzorgen” en “bemoeit” het Rijk zich in dat geval niet met de interne processen van de partijen in de bouw”.

Reageer op dit artikel