nieuws

‘Nederland wordt eenzamer en de bouw moet daar iets mee’

bouwbreed Premium 21

‘Nederland wordt eenzamer en de bouw moet daar iets mee’

Cobouw trekt het land in met een reizende talkshow; het Cobouw Café. We gaan op zoek naar bouwhelden, mooie, lokale projecten en weken vastgeroeste discussies los.

Kleiner bouwen? Hoezo dan? Tiny Houses? Waait wel weer over. Of toch niet? Over één ding werd iedereen het vorig week tijdens het Cobouw Café in Almere wel eens. “Nederland vereenzaamt, en daar moeten we iets mee.”

Nederland telt bijna 3 miljoen alleenstaanden. En dat worden er volgens Jan Latten, hoogleraar sociale demografie aan de Universiteit van Amsterdam, in rap tempo meer. Veel meer. Zelf kijkt hij wel uit om vrijgezel te worden. Maar desondanks stijgt het aantal door tot 4 miljoen.

Serieus

Je zou er haast depressief van worden. Maar Latten had de lachers in de afgeladen zaal (ruim vijfhonderd man) op zijn hand. Terwijl zijn boodschap toch uiterst serieus was. “De bouw moet hier iets mee.”

Rijksbouwmeester Floris Alkemade was het daar grondig mee eens. “Nederland vereenzaamt. En dat is een levensgroot probleem”, waarschuwde hij eerder die dag al. De wereld veranderde, behalve de woonwijk, is kortgezegd zijn analyse. Binnenkort volgt er een prijsvraag.

Over prijsvragen gesproken. Marco de Kat, raadslid in Almere, kan erover meepraten. Hij vindt dat er te weinig klein wordt gebouwd. De aanhouder won. Er volgde een prijsvraag Tiny Houses. De oogst was royaal; 245 inzendingen. 25 Winnende ontwerperpers mogen hun bouwseltje realiseren. Of ze er komen, is echter vers twee. Heijmans vraagt al ruim een jaar om plekjes voor de Heijmans One.  

Ruimte zat

Klein bouwen in Almere? Hoezo dan? Sommige ontwikkelaars snappen daar niets van. Ruimte zat in Almere. En wie zegt trouwens dat alleenstaanden zo graag klein willen wonen? Jurrian Knijtijzer van Finch Buildings denkt de oplossing te hebben. Kleine, opstapelbare woningen. Van hout. Heel duurzaam. Latten had de bijbehorende foto goed bestudeerd en kon maar één conclusie trekken. Niets voor eenpitters: “Er staat een tweepersoonsbed in!”

Hoeveel Nederlanders wonen in 2025 in een kleiner huis dan 50 vierkante meter? De helft? “Onmogelijk”, antwoordde Latten, die ook bij het CBS een hoge functie bekleedt als bevolkingssamenstellingsdeskundige. “Je zit namelijk met de bestaande voorraad. Die is dan niet ineens weg.”

De rijksbouwmeester wil daar iets aan doen. Wil hele wijken klaarstomen voor later. De concepten zullen binnenstromen. Want dat Nederland verandert, ziet iedereen wel. Bouw anders. Off-grid misschien. Of demontabel? Of klein. Er zijn veel misschientjes. Nou ja. Over een ander dingetje is iedereen het ook wel eens. Zelfs de rijksbouwmeester. En de ontwikkelaar. En Jan Latten. We moeten opschieten. “Het bouwtempo ligt veel te laag.”

 


Wilt u dat wij naar uw dorp, provincie of stad komen? Neem dan contact op met Thomas van Belzen.
Wilt u ons Cobouw Café komen bezoeken of zoekt u de agenda ga dan naar www.cobouw.nl/cobouwcafe

Reageer op dit artikel