nieuws

NAM moet alsnog betalen voor schade Groningen

bouwbreed Premium 35

NAM moet alsnog betalen voor schade Groningen

Voor het eerst heeft de Arbiter Aardbevingsschade uitspraak gedaan in een drietal zaken waarbij gebouweigenaren de NAM verantwoordelijk houden voor schade. In twee gevallen moet de NAM alsnog de portemonnee trekken en de schade vergoeden. In de derde zaak moet een externe deskundige zich buigen over de oorzaak van de schade.

In Groningen werd met spanning uitgekeken naar de uitspraken van de Arbiter Aardbevingsschade. Het is voor het eerst dat de in mei van dit jaar aangestelde onafhankelijke scheidsrechters uitspraak doen in complexe schadezaken in Groningen.

De eerste zaak waarin uitspraak is gedaan speelt in Appingedam. Een huiseigenaar meldde daar kort na de aardbeving in augustus 2012 schade aan zijn woning. De NAM erkende dat de meeste schade aan de woning door bevingen was veroorzaakt, maar dat zou niet gelden voor de vloer. Het pand zou ongelijkmatig verzakken doordat het op een dijkrug is gebouwd.

Volgens de arbiter aardbevingsschade is die redenering niet feitelijk onderbouwd. De NAM moet nu alle schade vergoeden, plus de reparatiekosten voor de vloer. Ook moet worden gekeken naar het uitkopen van de bewoners.

Buren

De tweede zaak waarin de NAM aan het kortste eind trok, gaat over een huis in Leens. Daar meldde een eigenaar van een huis uit 1910 in april 2015 schade bij het Centrum Veilig Wonen. Ook hier ontstond na een aantal onderzoeken onenigheid over de oorzaak van de schade.Maar volgens de arbiter is de NAM aansprakelijk voor alle schade. Hij wijst er onder meer op dat bij de buren van de gedupeerden aardbevingsschade wel werd hersteld door de NAM.

De arbiters aardbevingsschade worden ingeschakeld als na een eerste inspectie en een contra-expertise nog geen overeenstemming is over het herstel van de schade. De schademelder beschrijft het geschil en legt dit met de bijbehorende documentatie voor aan de Arbiter die een uitspraak doet. Tot 1 juli 2016 zijn er 39 geschillen aangemeld waarvan 36 ontvankelijk zijn verklaard. In zeven gevallen heeft al een ‘schouw’ plaatsgevonden. Tijdens de schouw komt de arbiter ter plekke kijken naar de schade aan de woning.

Coördinator

De eerste uitspraken van de arbiter aardbevingsschade komen op hetzelfde moment als de tweede kwartaalreportage van de Nationaal Coördinator Groningen. Daaruit blijkt dat in de maanden april, mei en juni 6168 huiseigenaren compensatie voor geleden schade toegekend hebben gekregen.

In meer dan 1000 gevallen moet de schade worden hersteld, waarbij dat in 620 gevallen gebeurt door een aannemer die door het Centrum Veilig Wonen wordt aangedragen. In 398 gevallen kiezen huiseigenaren zelf een aannemer die de schade herstelt.

Tussen april en juni van dit jaar zijn bij de Nationaal Coördinator 54 complexe schadegevallen aangemeld.

Verder heeft de NAM 54 woningen in het aardbevingsgebied opgekocht: 8 worden gebruikt als testwoning, 25 huizen hebben ernstige schade, in 21 gevallen ging het om een bijzondere situatie waarbij de bewoner in de knel is gekomen door medische, sociale of sociale problemen als gevolg van de bevingen. 12 van de 54 aangekochte huizen zijn ondertussen gesloopt.

Reageer op dit artikel