nieuws

Gebouwd om te branden

bouwbreed Premium 20

Gebouwd om te branden

Voormalig militair vliegveld Twente wordt omgebouwd tot een modern trainingscentrum voor hulpdiensten. Ondanks het enorme eisenpakket wist Van Dijk een nieuw brandoefeningsgebouw op het terrein te realiseren.

Van de buitenkant lijkt het op een vreemde verzameling van bouwtechnieken, ogenschijnlijk opgetrokken uit containers. Maar het gaat eigenlijk om een technisch hoogstaand gebouw, zegt werkvoorbereider Jeroen ter Waarbeek. “Met simulatoren kan in ieder deel van het gebouw een brandsituatie worden geoefend. Het is gebouwd met betonelementen, gasbeton en staal om goed bestand te zijn tegen branden. Maar het zit vol met installaties en computersystemen die elk deel van het gebouw kunnen regelen, zoals de rookafzuiging of het openen van deuren en ramen.”

Inrichting veranderen

De functie verklaart het ongewone ontwerp. “Alle elementen die hierin zitten kunnen ook in een normale woning aanwezig zijn: een vlak dak, een pannendak, een balkon. Er zijn zelfs verschillende pannen gebruikt om aan te geven waar een gat in het dakbeschot kan worden gezaagd om toegang tot de woning te krijgen. Binnenin is het gebouw vrij indeelbaar. De brandweer zal elke acht maanden de inrichting veranderen, zodat de cursisten niet gaan wennen aan de inrichting van het gebouw.”

Veel producten zijn niet ontworpen voor drie branden per dag

Voor Ter Waarbeek was het de eerste keer dat hij aan zo’n gebouw werkte. “Het was heel lastig om het enorme eisenpakket van de opdrachtgever te realiseren, maar het is ons gelukt.” Toch was het een uitdaging om de juiste materialen te vinden. “Heel veel bouwmaterialen voldoen gewoon niet aan de eisen die hiervoor nodig zijn. Daar moesten we zelfs tot aan de scharnieren rekening mee houden. Veel producten hebben wel een bepaalde brandklasse, maar zijn ontworpen om brandwerend te zijn bij een eenmalige brand. Ze zijn niet ontworpen voor drie branden per dag.”

Het heeft Ter Waarbeek ook bewuster gemaakt van het belang van brandwerend bouwen. “We kennen allemaal de voorschriften, maar als je ziet waar de brandweer vaak mee te maken krijgt en wat de gevolgen kunnen zijn van iets kleins als het laten branden van een kaarsje, dan ga je daar toch iets meer over nadenken.”

Reageer op dit artikel