nieuws

‘Economische schade schaliegas hoger dan baten’

bouwbreed 11

‘Economische schade schaliegas hoger dan baten’

De economische schade van boren naar schaliegas in de Noordoostpolder is groot en weegt niet op tegen de baten. Dat concluderen medewerkers van CE Delft die in opdracht van samenwerkingsverband Tegengas onderzoek deden naar de economische gevolgen van proefboringen.

Volgens CE Delft is het optreden van economische schade door boren naar schaliegas in de Noordoostpolder “onomstotelijk bewezen. De omvang van de schade loopt sterk op bij boringen die gepaard gaan met veel maatschappelijke impact.”

Voor woningbezitters kan de gemiddelde schade per woning oplopen tot meer dan 15.000 euro. Voor de agrarische sector kan het afzetverlies over meerdere jaren oplopen tot 20.000 euro per hectare, terwijl de toerismesector met 40 procent kan inzakken. Mocht zich een calamiteit voordoen, dan verwacht CE Delft dat de effecten nog veel groter zullen zijn.

Tegengas

Tegengas, de opdrachtgever voor het onderzoek van CE Delft, is  een samenwerkingsverband van bewoners, ondernemers, boeren, woningcorporaties en de gemeente Noordoostpolder.

Het onderzoek werd vorige week aan minister Kamp van Economische Zaken aangeboden tijdens een door Tegengas georganiseerde Energiedialoog.

Uit het onderzoek blijkt dat ook proefboringen economische schade opleveren. Tot 2024 zal er niet naar schaliegas geboord. Proefboringen en langjarig onderzoek staan echter nog steeds op de planning van het ministerie van Economische Zaken.

Reageer op dit artikel