nieuws

Betonkolos dankzij lijmwapening hergebruikt

bouwbreed Premium 20

Betonkolos dankzij lijmwapening hergebruikt

De oude betonkolos van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht krijgt een nieuwe functie als Earth Simulation Lab (ESL). Hergebruik van de bestaande hoofddraagconstructie is mogelijk dankzij gebruik van koolstof lijmwapening.

Geowetenschappers gaan in  het voormalige Robert J. van de Graaflaboratorium onder meer aardbevingssimulaties uitvoeren. Dat vereist het nodig van de constructie. “Die is ontiegelijk zwaar uitgevoerd, maar we moeten toch hier en daar vloervelden versterken”, vertelt Gerben de Boer van de Friso Bouwgroep, de aannemer die het werk deze week in de wacht sleepte. “Dankzij het gebruik van lijmwapening is hergebruik van het bestaande, grijze casco mogelijk en wordt ook het duurzame karakter van het project verhoogd.”

Inlijmen van constructieve versterkingen geeft mogelijkheden tot vrije indeling van het gebouw en openingen voor daglichttoetreding. Dat gebeurt vrijwel zonder nieuwe ruwbouwmaterialen.

Duurzaamheid

De duurzaamheidsambities van de Universiteit Utrecht met het gebouw zijn hoog. Halverwege de aanbesteding zijn ze opgekrikt van minimaal een Breeam certificaat Very Good naar Excellent.

Het gebouw krijgt een klimaatgevel en daarop afgestemde klimaatinstallatie. Deze actieve gevel maakt op een slimme manier gebruik van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing. Binnen- en buitenblad zijn van elkaar gescheiden door een spouw, waar vertreklucht doorheen wordt gezogen. De Boer: “Grote uitdaging is, de deels geprefabriceerde binnen- en buitengevel exact op maat in de bestaande gebouwconstructie te krijgen.”

Eisen aangescherpt

Om aan de hoge Breeam ambitie te voldoen heeft Friso Bouwgroep de eisen ten aanzien afvaltransport, bouwplaatsinrichting en energievoorziening aangescherpt. Bouwmaterialen worden zoveel mogelijk in de nabije omgeving ingekocht.

Het nieuwe laboratorium van ruim 7000m zal onderdak bieden aan een HPT-lab, laboratoria, microscopieruimten, werkplaatsen en kantoren. De kantoren worden aan de Zuid- en Oostgevel van het gebouw geplaatst, werkplaatsen en laboratoria in de binnenring van het gebouw.

De totale investering bedraagt 11 miljoen euro.

 

Reageer op dit artikel