nieuws

‘ Wonen met een vakantiegevoel’

bouwbreed Premium 16

‘ Wonen met een vakantiegevoel’

Het aantal zeehonden groeit er harder dan het aantal inwoners. En dus staat op Texel alles in het teken van het eiland koesteren, zelfvoorzienend maken en tijdelijk bouwen.

Verschillende werelden? Dat valt wel mee

Een typisch blonde jutter is hij niet. Zijn ouders zijn Indisch, hij is geboren in Zwolle en belandde 25 jaar geleden via zijn vrouw op Texel. “Als je op de radio hoort dat het goed gaat met de zeehonden, komt het bij haar vandaan”, vertelt Eric Hercules (51) beeldend. Hij is kunstenaar. Maakt scenario’s voor strips in alle kranten (Elsje) en Sesamstraat en deed dat voor Jan, Jans en de kinderen. Overdag is hij PvdA-wethouder wonen en ruimtelijke ordening op Texel.

Verbouwing gemaal Prins Hendrik op Texel. Foto: Fred Hoogervorst /HH
 

“Volstrekt verschillende werelden? Dat valt wel mee. Ik verzin als kunstenaar verhalen en projecten, als wethouder breng ik die tot uitvoering. Zo’n kruisbestuiving vind ik ook gezond. Ik wil geen wethouder zijn met oogkleppen.”

Texel. Elk jaar een miljoen toeristen. Slechts 13.500 permanente inwoners, dik 6000 woningen. De meesten hebben een eigen woning. Veel minder sociale huurders: 1700.

Daarnaast is het op Texel een komen en gaan van natuurliefhebbers of vakantiegangers. Het is niet alleen toerisme dat de klok slaat. Wonderlijk genoeg is het eiland gekoppeld aan de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Ook daarom werkt wethouder Hercules aan een visie voor de komende dertig jaar.

Oorspronkelijk

Texel wil weer vooral prachtig zijn. Oorspronkelijk. De tijd van groei, groei, groei is hier voorbij. “Wist je dat Texel een afkorting is? Van Toerisme, Economie X (keerteken), Ecologie en Landschap. Die ingeving kreeg ik 2,5 jaar terug.”

Het is zijn bron van inspiratie. Het één kan niet zonder het ander. Ze moeten elkaar versterken. Daar staat Hercules voor. “Sinds kort leeft hier het besef dat we de grens hebben bereikt. We moeten gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.”

Het eiland ging op zoek naar zijn identiteit. Ontdekte vraagstukken. “Hoe moeten we met zoet water omgaan dat we in de herfst over de dijken pompen en in de lente nodig hebben voor landbouw? En over twintig, dertig jaar hebben we net zoveel woningen nodig als we nu hebben. In de tussenliggende periode hebben we juist meer woningen nodig. Daar anticiperen we op.”

Bouwopgave

“Heel summier” zal er de komende jaren nog worden gebouwd. Verouderde vakantieparken moeten aangepakt en ook vakantiedorp De Koog kan wel een facelift gebruiken. “De gemeente heeft er al geld voor vrijgemaakt, maar ook de ondernemers en bewoners denken hard mee. Texelse principes zoals ‘laat oerkwaliteit zien’, ‘koester eenheid in diversiteit’ en ga voor echt Texels’ in plaats van de McDonald’s zijn daarin leidend.”

Sombere tijden voor de eilandbouwers? Dat hoeft helemaal niet volgens Hercules. “Ook in de crisis hadden zij voldoende overlevingskansen. Een behoorlijk aantal vakantiehuisjes werd aangepast, gerenoveerd of uitgebreid.” Het komende jaar wacht er ook nog een mooie klus. Honderd sociale huurwoningen. Snel en tijdelijk. Omdat de woningen over twintig jaar waarschijnlijk overbodig zijn. “Met corporatie Woontij werken we die plannen uit.”

Flexibel bouwen is geen dagelijkse kost

Flexibel bouwen is geen dagelijkse kost. Het plaatst de corporatie voor hoge exploitatiekosten. Om Woontij tegemoet te komen, verlaagde Texel de grondprijs drastisch. Van 100 euro per vierkante meter naar 50 euro. “De schetsen zijn gemaakt door LA4Sale en Faro. We werken nu de details uit en rekenen alles dicht.” Onoverkomelijke obstakels ziet hij niet. Hij wordt er vooral blij van. “Het leidt tot creatieve ideeën. Zo parkeren bewoners hun auto straks niet op de stoep voor de deur, maar op een gezamenlijke parkeerplaats. Daarnaast wordt het wellicht een gasloze wijk en proberen we de wijk zoveel mogelijk off-grid en zelfvoorzienend te maken. Aansluiten op het aanwezige riool is hier echter goedkoper dus dat lijkt voor de hand te liggen. En als het nodig is, maakt de woonwijk na twintig jaar plaats voor het landschap.”

Op vakantie

Volgend jaar moet de wijk er staan. “Wie het gaat bouwen is nog onduidelijk, maar de principes landschap, natuur, economie en ecologie worden in dit project zichtbaar. Bewoners die in het groen wonen en het gevoel zullen krijgen dat ze op vakantie zijn. Een wildwaterbaan? Nee, die komt er niet. Haha.”

Andere Nederlandse gemeenten kunnen leren van het tijdelijke woonconcept, stelt Hercules. “De Stec Groep deed onderzoek voor Texel en vindt het uitermate interessant. Zij weten als geen ander hoe gemeenten worstelen met de woningbouwproductie, omdat corporaties niet kunnen bouwen of omdat provinciebestuurders vrezen voor toekomstige problemen.”

Consolideren

Hoe interessant dit nieuwbouwproject ook is, de komende jaren staan toch vooral in het teken van consolideren en verduurzamen. Het energieloket voor huiseigenaren was “succesvol”, op de waterzuivering drijven zonnecellen en ook de openbare verlichting is al energieneutraal. Toch is er nog een lange weg te gaan om in 2020 energieneutraal te zijn zoals de Wadden willen.

“De grote vraag is hoe? Er woedt nu een discussie over windmolens. Passen die hier wel? Verder loopt er hier een pilot met een getijdencentrale. Twee kanten op. In het Marsdiep. Er leiden dus meerdere wegen naar Rome. Maar het moet uiteindelijk wel mooi zijn. Waarom? Omdat toeristen daarom graag naar Texel komen, omdat bewoners daarom van dit prachtige eiland houden.”

Hercules kwam hier een kwart eeuw terug. Zijn vader leidde ooit een suikeronderneming op Java. Toeval of niet: de Hercules-familie die ooit naar Indonesië vertrok moet via Texel zijn vertrokken.

“Texel was in de Gouden Eeuw het Schiphol voor zeeschepen. Hier wachtten ze op de juiste wind om af te varen, laadden en losten ze spullen. Een koppige speling van het lot heeft bepaald dat ik hier terecht ben gekomen.”

 Recent gegund
waterbouwopdracht Texel

Project: Versterking
Waddenzeedijk
Opdrachtgever: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Waarde: 69,3 miljoen euro
Aanbestedingsvorm: Emvi (design & construct)
Aantal inschrijvers: 3
Winnaar: Boskalis

Recent gegund
onderhoudscontract Texel

Project: Onderhoud riolering 2016-2019
Opdrachtgevers: Gemeenten Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en Texel
Waarde: 980.000 euro per jaar (Texel 95.000)
Aanbestedingsvorm: Laagste prijs
Aantal inschrijvers: 5
Winnaar: Insituform

Bron: Tenderned 

Reageer op dit artikel