nieuws

Verdubbeling aantal Poolse bouwvakkers

bouwbreed 36

Verdubbeling aantal Poolse bouwvakkers

De Polen zijn aan hun opmars bezig in de Nederlandse bouw. Het aantal Polen dat als zelfstandige zijn brood verdient in de Nederlandse bouw is tijdens de crisis verdubbeld.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Eind 2014 werkten er 3800 Polen als zelfstandige in de sector. In 2008 waren dat er nog 1900.

Het aandeel Polen groeide daarmee van 1,9 procent naar 3,4 procent. Sinds 2008 zijn er 12.000 zelfstandigen in de bouw bijgekomen. Een derde hiervan heeft een buitenlands paspoort. In totaal werken er in de bouw 110.000 zelfstandigen.

Uitstroom

De opmars van de Polen is opmerkelijk. De crisis in de bouw heeft voor een gigantische uitstroom van personeel gezorgd. Van de mensen die in 2008 in de sector werkten, had 42 procent zes jaar later geen baan meer in de bouw. Polen mogen zich sinds 2007 vrij bewegen op de Europese arbeidsmarkt: werkgevers hoeven dan voor hen geen tewerkstellingsvergunning meer aan te vragen.

Lees het hele verhaal in het weekblad van Cobouw van 29 juni.

Reageer op dit artikel