nieuws

Strakkere vloeren door stalen oplegging

bouwbreed Premium 1117

Strakkere vloeren door stalen oplegging

Met stalen kokerprofielen als oplegging zijn dubbel-T-liggers veel simpeler te monteren dan op de gangbare manier. Het scheelt in de productie van een complexe L-oplegbalk, waar zich vaak vuil ophoopt.

1  Liever een gewone balk
Dubbel-T-liggers worden meestal opgelegd op L-balken. De wapening uit de benen van de T’s wordt doorgekoppeld en verbonden met de wapening van de L-balk. Maar het bekisten van zo’n L-balk is niet zo makkelijk, weet Rob Cornelis van Hakron. Een gewone balk met uitsparing is veel simpeler te produceren. De montage gaat ook sneller.

2  Schoner en bomveilig
De oplegunits DTF en DTS zijn ontwikkeld door een Noorse fabrikant. Die deed dat in eerste instantie vooral voor de Amerikaanse markt. L-balken zijn namelijk niet alleen plekken waar vuil zich ophoopt en vogels zich graag nestelen. Het zijn ook plekken waar terroristen gemakkelijk een bom kunnen plaatsen. Daarom werden bouwplannen voor constructies met dubbel-T-liggerconstructies soms afgekeurd en moest een andere oplossing worden bedacht.

3  STALEN KOKER
In essentie zijn de oplegunits een stalen koker ingestort boven in de poot van de T.
Hakron-Terwa levert een vaste en een uitschuifbare variant die, net als de grendel van een schuurdeur, in een uitsparing valt in de oplegbalk. Voor trapbordessen bestond al langer zo’n oplegpunt; voor dubbel-T-liggers is het detail nieuw. Om de binnenkoker van de uitschuifvariant naar buiten te trekken is staaldraad aangebracht. Mocht dat niet in één keer lukken dan is er nog een andere draad om hem terug te trekken. Na gebruik worden de draden afgeknipt. De uiteinden verdwijnen in de mortel waarmee de verbinding wordt aangegoten.

4  voorspanning
Je zou zeggen: trek die kokers boven in de poot van de T-ligger door, dan krijg je een grote stalen balk en is het beton eromheen niet nodig. Die vlieger gaat volgens Cornelis niet op. “Door de voorspanning kun je grotere overspanningen realiseren met lage inbouwhoogtes dan met een compleet stalen balk. Dat maakt de dubbel-T-liggers nog altijd tot handige oplossing voor parkeergarages en zwaarbelaste industrievloeren.”

Reageer op dit artikel