nieuws

Steenprinter begint aan landscapehouse

bouwbreed 56

Steenprinter begint aan landscapehouse
Ronald Bakker

Door een bindmiddel te druppelen op laagjes zand, gaan BAM en architect Janjaap Ruijssenaars een stenen huis printen. De printer is vanmiddag gestart op het Amsterdamse Java-eiland.

De techniek die BAM, Ruijssenaars en andere partners toepassen, lijkt op inkjetprinten. De printkop legt steeds bindmiddel op een laagje van vijf millimeter dik zand, waarna er nieuw zand overheen wordt uitgespreid en de printkop weer nieuwe druppels laat vallen. Dit alles volgens een nauwkeurig gedefinieerd patroon.

Printkop

De printkop is afkomstig van de Italiaanse machinebouwer Enrico Dini, die al langer met zand, magnesiumchloride en magnesiumoxide steenachtige constructies print. Tijdens het printen wordt het uithardende materiaal ondersteund door het ongebonden zand. Dat is een groot verschil met de techniek van DUS Architecten, dat aan de overkant van het IJ in Amsterdam haar bekende grachtenpand print. Zij maken gebruik van het zogeheten contour craften, waarbij laagjes nat materiaal over net uitgehard materiaal worden gelegd, en vervolgens op eigen kracht moeten blijven staan.

Grotere constructies

De robotarm van de 3D Builder van BAM en Ruijssenaars deed eerder dienst in de auto-industrie en later bij een aardappelfabriek. In de toekomst kan hij op rupsbanden worden gemonteerd, zodat hij niet aan een plaats gebonden is, maar vrijer kan bewegen in de ruimte. Daardoor worden grotere constructies mogelijk.

De komende weken gaan BAM en de architect een lastig detail printen van het Landscape house. Dat is een visionair ontwerp van een huis zonder begin en einde waarbij vloeren, wanden en plafonds vloeiend in elkaar overgaan.

 

Ruijssenaars hoopt isolatiemateriaal en wapening in één werkgang mee te printen

Ruijssenaars lanceerde het plan alweer drie jaar terug. Hij had vanaf het begin in zijn hoofd dat de enige realistische techniek om de complexe vormen te realiseren, de 3D-printtechniek was. Voor hij definitief met BAM in zee ging, stak hij zijn licht al op bij Heijmans en Ballast Nedam.

Binnenbocht

In Fabcity, het tijdelijke dorp op het Amsterdamse Java-eiland waar duurzame technieken worden uitgeprobeerd, maken BAM en Ruijssenaars een complexe binnenbocht van het Landscapehouse. Het stenen deel wordt uiteindelijk met ankers bevestigd aan een frame van zware stalen profielen dat nu nog als wapening dient. 

In de toekomst hoopt Ruijssenaars isolatiemateriaal en wapening in één werkgang mee te printen. Maar hij beseft dondersgoed dat de techniek daarvoor nog flinke sprongen moet maken. Tot eind van de maand is de printer actief op het Java-eiland. Daarna gaat het proces hoogstwaarschijnlijk verder bij een vestiging van BAM Techniek in Veenendaal.

Reageer op dit artikel