nieuws

Gemeenten gebruiken te weinig groene stroom

bouwbreed Premium 3

Gemeenten gebruiken te weinig groene stroom

Een fors deel van de Nederlandse gemeenten maakt geen gebruik van goedgekeurde groene stroom, ondanks afspraken om vanaf 2015 alleen duurzame stroom in te kopen. Dat stelt Greenpeace naar aanleiding van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de milieuorganisatie.

Slechts 103 van de 308 onderzochte Nederlandse gemeenten hun stroom zo duurzaam mogelijk in. De overige gemeenten nemen grijze stroom af of kopen certificaten waarmee de stroom uit kolen en gas toch meetelt als groene stroom. Volgens Greenpeace deugen deze certificaten meestal niet. Een gemeente kan hiermee stroom van kolencentrales gebruiken, maar die vervolgens ‘groenwassen’ met certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen of IJsland.

Alle gemeenten hebben met het Rijk afgesproken dat ze vanaf 2015 alleen nog groene stroom inkopen, maar van de vier grote steden houdt alleen Utrecht zich hier aan. Amsterdam, Den Haag en Rotterdam kopen stroom in bij niet volledig duurzame aanbieders.

Reageer op dit artikel