nieuws

ABN Amro: woningmarkt overtreft alle verwachtingen

bouwbreed Premium 28

ABN Amro: woningmarkt overtreft alle verwachtingen

Het Economisch Bureau van ABN Amro verwacht in 2016 15 procent meer woningverkopen vergeleken met vorig jaar. Daarmee verhoogt de bank zijn prognose van eerder dit jaar, toen nog werd uitgegaan van een stijging met 10 procent. Aanleiding van de bijstelling is het forse aantal woningverkopen in de eerste maanden van dit jaar. In 2017 verwacht ABN Amro een stijging van nog eens 5 procent.

Kopers die eerder wegbleven op de woningmarkt kopen alsnog een huis

De eerste vijf maanden van 2016 telde een kwart meer woningverkopen vergeleken met 2015, dat is gelijk aan ruim 75.000 bestaande woningen. “Door de aanhoudende daling van de hypotheekrente zijn woningen beter betaalbaar. Ook kopen veel mensen die eerder wegbleven op de woningmarkt, alsnog een huis”, verklaart Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro.

“Bovendien komt de doorstroming op gang, omdat steeds minder huizen ‘onder water’ staan. Dat komt door de aanhoudende prijsstijging van woningen. Tot slot profiteren tweeverdieners van de verruimde Nibud-inkomensnormen, waardoor velen van hen een hogere hypotheek kunnen krijgen”, aldus Bokeloh.

Recordjaar in zicht

Wanneer de verkooptrend in het komende halfjaar doorzet, komt het jaartotaal uit op 223.000 woningen. De bank verwacht echter een totaal van 205.000 verkochte woningen. Hiermee nadert 2016 de verkopen van het recordjaar 2006. Dat jaar telde 210.000 transacties.

Woningprijzen

Brexit tempert de bereidheid tot het aangaan van grote, financiële verplichtingen

Ondanks de forse stijging van woningverkopen houdt ABN Amro een slag om de arm wat betreft de ontwikkeling van woningprijzen. De bank verwacht een stijging van 4 procent in 2016. Belangrijkste reden hiervoor is de recente Brexit. Bokeloh: “De uitslag zorgt voor onzekerheid, die zich waarschijnlijk vertaalt in een economische groeivertraging, met nadelige consequenties voor de arbeidsmarkt. Minder werkzekerheid tempert de bereidheid om grote, financiële verplichtingen aan te gaan, zoals de aanschaf van een huis.” Voor 2017 verwacht de bank een prijsstijging van 3 procent. 

Reageer op dit artikel