nieuws

Aantal grote architectenbureaus flink gedaald

bouwbreed Premium 1591

Aantal grote architectenbureaus flink gedaald

In vijf jaar tijd is het aantal architectenbureaus met twintig medewerkers of meer met 62 procent afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van branchevereniging BNA over de periode 2010-2015.

Het aantal bij BNA aangesloten bureaus daalde van 1447 naar 1097; een daling van 24 procent. Grote kantoren zijn dus de grootste verliezers, met een daling van 53 actieve organisaties in 2010 naar twintig in 2015.  

Architectenbureaus aangesloten bij de BNA bestaan gemiddeld uit 3,5 full time medewerkers. Voor alle bureaus in Nederland ligt het gemiddelde op anderhalf.

Omzet

In 2015 behaalde de architectenbranche een totale omzet van 840 miljoen euro. Vierhonderd miljoen euro daarvan is toegeschreven aan woningbouw. Particuliere opdrachten zorgden met een omzet van 290 miljoen euro voor de hoogste inkomsten. Aannemers brachten vijftig miljoen euro op. Grote organisaties behaalden een omzet van 90.000 per werknemer. Voor bureaus tot twee vaste medewerkers was dit 50.000 euro per fte. Gemiddeld was de opbrengst 80.000 euro per fulltime medewerker.

Samenstelling branche

Vergeleken met 2014 huurden architectenbureaus vorig jaar tien procent meer arbeidskrachten in. 84 procent van het werk werd uitgevoerd door eigen medewerkers. Van de 11.000 personen werkzaam in de branche runt 38 procent een eenmansbureau of is aan te merken als zzp’er.

Daling grote architectenbureaus

Reageer op dit artikel