nieuws

Winnaars Brick Awards bekend

bouwbreed 10

Winnaars Brick Awards bekend

Zes gebouwen hebben de internationale Brick Award gewonnen. De tweejaarlijkse prijs voor keramische architectuur wordt sinds 2004 uitgereikt door baksteenfabrikant Wienerberger. Twee projecten moeten de Brick Award 2016 samen delen: kantoorgebouw 2226 van architect Dietmar Eberle in Oostenrijk en Huis 1014 in het historische centrum van Granollers in Barcelona.

Donderdag werden de Brick Awards uitgereikt in de categorieën Woningen, Openbare Gebouwen, Hergebruik, Stedelijke Herontwikkeling en Speciale Oplossingen. In totaal zijn meer dan 600 projecten uit 55 landen ingediend: een record. Een onafhankelijke jury had de lastige taak om al deze inzendingen terug te brengen tot 50 nominaties. Uit deze shortlist werden vervolgens door vier gerenommeerde architecten de winnaars gekozen. Ondanks het feit dat Wienerberger zijn naam aan de internationale competitie heeft verbonden, was het gebruik van producten van de baksteenfabrikant geen voorwaarde voor deelname aan deze competitie.

Gedeelde hoofdprijs

Dit jaar werden twee projecten bekroond met een gedeelde hoofdprijs. Eén van de hoofdprijzen ging naar het kantoorgebouw 2226 van architect Dietmar Eberle. Het belangrijkste kenmerk van dit gebouw is het energie-concept: er is geen enkele behoefte aan actieve ventilatie, airco of verwarming. Dit wordt mogelijk gemaakt door een bijzondere, keramische binnenmuurconstructie. De tweede winnaar van de hoofdprijs is Huis 1014 in het historische centrum van Granollers (Barcelona). Het Spaanse architectenbureau Harquitects bedacht een langgerekte reeks van afwisselend binnen- en buitenruimten: een privé-woning, een pension, terrassen en atria. Volgens de jury geeft “het gebruik van bakstenen het gebouw een unieke uitstraling, door de combinatie van traditie en modernisme.”

Termieten

Termieten dienden als inspiratie voor een project uit Vietnam, dat won in de categorie Woningen. De indeling van het gebouw lijkt op het bouwplan van een termietenheuvel: alle gangen, galerieën en kamers komen namelijk samen in één centrale woonkamer.
En in de categorie Openbare Gebouwen viel de keuze van de jury op het auditorium van het AZ Groeninge, een ziekenhuis in het Belgische Kortrijk.
“Ik ben onder de indruk van de kwaliteit en het internationale karakter van de inzendingen dit jaar Zij illustreren hoe keramische architectuur kan leiden tot unieke en toekomstgerichte projecten, zelfs onder extreme klimatologische of ruimtelijke omstandigheden. De innovatieve winnende projecten laten daarnaast ook de gevarieerde toepassingsmogelijkheden van baksteen als bouwmateriaal zien”, aldus Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger.

Reageer op dit artikel