nieuws

Voldoende constructeurs voor versterkingsopgave Groningen

bouwbreed Premium 16

Voldoende constructeurs voor versterkingsopgave Groningen

De versterkingsopgave in het Groningse aardbevingsgebied komt niet in gevaar door een gebrek aan constructeurs. De vrees daarvoor is onterecht.

Dat concludeert VN Constructeurs. Volgens de brancheorganisatie is er voldoende capaciteit in de markt om snel – binnen zes tot negen maanden – zeker honderd constructeurs beschikbaar te hebben voor het versterken van huizen en andere gebouwen in Groningen.

Onderzoek

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) ziet een mogelijk tekort aan constructeurs als serieus knelpunt voor de versterkingsopgave en vroeg VN Constructeurs daarom onderzoek te doen naar de beschikbare capaciteit.

De vrees voor een gebrek aan constructeurs blijkt dus onterecht. “De ingenieursbranche is in staat om gekwalificeerde medewerkers vrij te maken, te werven en op te leiden voor het uitvoeren van constructie-advieswerk voor de opgave”, zegt directeur Bob Gieskens van VN Constructeurs.

Beoordelen

Komende jaren moeten tienduizenden woningen in Groningen worden versterkt, zodat ze bestand zijn tegen toekomstige aardbevingen. Aan de NCG de taak om constructieve ontwerpen, die de basis zijn voor versterkingsmaatregelen, te beoordelen.

Volgens Gieskens hebben ervaringen met enkele proefwoningen geleerd dat in één manjaar ongeveer tien panden kunnen worden geanalyseerd. “Dat aantal kan nog verder omhoog als er mettertijd standaarden ontstaan in rekenmethoden en versterkingsoplossingen.”

Reageer op dit artikel