nieuws

KlokGroep piekt in woningverkopen

bouwbreed 27

KlokGroep piekt in woningverkopen

2015 gaat voor de KlokGroep de boeken in als een recordjaar voor wat betreft woningverkopen.

De Gelderse bouwer verkocht afgelopen jaar bijna 750 woningen. Een absoluut record en een enorme stijging ten opzichte van het jaar ervoor. In 2014 deed de KlokGroep ‘slechts’ 481 woningen van de hand.

Het is nog afwachten of dit jaar een nieuw record kan worden gevestigd, schrijft topman Ton van de Klok in het jaarverlag. “De lat ligt erg hoog voor 2016, maar met een aantal mooie projecten in het vooruitschiet hebben we er alle vertrouwen in dat ook dit jaar een mooie verkoopscore zal opleveren.”

De recordverkopen in 2015 hadden ook invloed op de omzet. Die steeg met 3,6 procent naar ruim 134 miljoen euro. Dat was overigens wel minder dan de 140 miljoen waar vooraf op was gerekend. Volgens Van de Klok is de lager dan verwachte omzet het gevolg van “vertraging van enkele projecten”.

De bestuursvoorzitter voorziet dit jaar een verdere groei van de omzet, mogelijk tot boven de 150 miljoen. “De orderportefeuilles van de diverse werkmaatschappijen zijn goed gevuld en nieuwe projecten worden in 2016 opgestart. Met name in de woningbouw verwachten we verdere groei.”

Een steeds groter deel van de omzet zal uit de Randstad komen, waar de bouwer meer en meer actief is. Momenteel werkt het bedrijf aan projecten in onder meer Amsterdam, Hilversum, Hoofddorp en Rotterdam. Het lijkt daardoor een kwestie van tijd dat KlokGroep een vestiging krijgt in het Westen van het land.

“Om de groei in de Randstad definitief gestalte te geven, onderzoeken wij momenteel de opties om een eigen vestiging te openen in de Randstad, bijvoorbeeld door middel van een samenwerking met of overname van een lokale partij in de Randstad.” Nog dit jaar zal  de onderneming  daar een besluit over nemen.

KlokGroep sloot 2015 af met een bedrijfsresultaat van 8,6 miljoen, een stijging van 5 miljoen. Onder aan de streep bleef 5,6 miljoen over. Dat is 4 miljoen meer dan in het jaar ervoor. De cijfers kunnen Van de Klok wel bekoren.

“We zijn tevreden dat na de crisisjaren – waar wij ondanks forse afwaarderingen ook ieder jaar een positief resultaat wisten te realiseren – de resultaten over 2015 zijn toegenomen en het nettorendement dicht bij het gewenste minimale rendement van 5% komt. Met dit rendement is er voldoende ruimte om te blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen en locaties. Tevens is er een buffer om mogelijke tegenvallers op te kunnen opvangen.”

Reageer op dit artikel