nieuws

Kabinet: expo is te duur en veel te risicovol

bouwbreed 4

Kabinet: expo is te duur en veel te risicovol

Rotterdam wordt in 2025 niet de tijdelijke hoofdstad van de wereld. Het kabinet haalt een dikke streep door de plannen van de regio en het bedrijfsleven om de World Expo in huis te halen. Bestuurders en bedrijfsleven balen.

In het bouwlustige Rotterdam likten bestuurders, plannenmakers en architecten de vingers al af. De World Expo zou een nieuwe Rotterdamse bouwlente moeten worden, met ambitieuze nieuwe bruggen, een Dutch Windwheel en uitbreidingen van metro- en tramlijnen. Rotterdam kon laten zien wat de toekomst is van de deltagebieden en voor welke uitdagingen de stad staat. Het evenement zou 12 miljoen buitenlandse bezoekers moeten trekken.

Kosten

Maar aan al die ambities heeft minister Kamp (EZ) resoluut een einde gemaakt. In een korte brief aan de Tweede Kamer zet hij uiteen waarom een World Expo in Rotterdam volgens het kabinet geen haalbare kaart is. Belangrijkste reden is de garantstelling: de Nederlandse staat moet borg staan voor de investeringen in de Expo en Kamp ziet dat niet zitten.

Volgens een maatschappelijke kosten-batenanalyse (mkba) wordt het lastig het geïnvesteerde geld terug te verdienen. Aan het eind van de streep zou een negatief saldo van tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro resteren. Voor de extra investeringen in infrastructuur ontbreekt de dekking, en volgens de minister is het onbekend wat de kosten zullen zijn om het evenement te beveiligen, terwijl de staat daarvoor wel de verantwoordelijkheid draagt.

Gebrek aan ambitie

Grote bedrijven die zich achter het Expoplan schaarden reageren teleurgesteld. Baggeraar Van Oord stelt in de Volkskrant dat een “economische kans voor Rotterdam en de BV Nederland verloren gaat”. Ook voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW laakt de beslissing. Hij verwijt het kabinet een gebrek aan ambitie. “We maken ons veel te klein en dat moeten we niet doen.”

In zijn brief geeft Kamp wel aan dat hij hoopt dat de partijen de ambitie vasthouden. Hij wil met ze om tafel om te zien welke projecten wel te realiseren zijn, met minder risico voor het Rijk.

Reageer op dit artikel